Poluarea cu plastic a ajuns până în îndepărtata Antarctică, cel mai sudic continent al planetei. Și totuși, amploarea acestui fenomen ne poate lua încă prin surprindere. Conform noilor cercetări, plasticul s-a camuflat sub forma unor pietricele obișnuite.
Bucăți de plastic care sunt cenușii, rotunde și asemănătoare cu roci și pietricelele se ascund pe plajele din sudul Angliei.
Aceste mici bucăți de plastic sunt create atunci când plasticul este încălzit ca parte a procesului de fabricație sau când bucățile de plastic sunt topite de procese necunoscute din mediul înconjurător. Se numește piroplastic, fiind degradate și de nisip sau apa din mare.
Deoarece arată la fel ca pietrele, este posibil ca aceste bucăți de plastic să fi scăpat cercetătorilor din întreaga lume. Ele sunt similare, au remarcat cercetătorii, cu „plastiglomeratele” găsite în Hawaii, bucăți de plastic amestecate cu nisip și scoici, topite împreună de focurile de tabără . Dar nu sunt identice.
Bucățile de plastic descoperite recent sunt 100% plastic. Piroplasticul se formează în mod evident din topirea sau arderea plasticului și este deosebit de diferit de plasticul găsit în mări și oceane din punctual de vedere al originii aspectului și grosimii.
Poluarea cu piroplastic nu este un fenomen local. Au fost găsite astfel de bucăți de plastic și pe plajele atlantice din Spania și pe plajele Vancouver-ului. Se suspectează că ele sunt larg răspândite în lumea întreagă. De parcă nu este suficient de rău, aceste materiale plastice ar putea fi responsabile și de răspândirea plumbului în mediul înconjurător sau chiar a cromului.
1 comentariu