Tabu
LIFESTYLESlider

Cum poți dormi mai bine pe caniculă. 16 sfaturi surprinzătoare de la experții în somnologie

România se confruntă zilele acestea cu un val de caniculă fără precedent, cu temperaturi neobișnuite. Şi având în vedere că vremea nu dă semne să se răcorească, mulți dintre noi continuăm să dăm o luptă aprigă cu somnul.

Potrivit experților în somnologie, temperatura optimă pentru dormit este cuprinsă între 16 grade Celsius și 21 grade Celsius, iar creierul trebuie să fie puțin mai rece decât restul corpului. Așadar, nu-i de mirare că ne chinuim să dormim pe căldura de afară. „În mod ideal, pentru a putea dormi bine, trebuie să existe o diferență fracțională de temperatură între corpul nostru și creierul nostru – un corp cald și un cap rece!”, crede Dr Nerina Ramlakhan, expert britanic în somnologie, citat de The Independent.

Somnul este crucial pentru un organism sănătos şi pentru ca noi să fucţionăm la un randament maxim. El este important și pentru a prelucra informațiile de pe parcursul zile și precum și pentru a repara și reechilibra organismul, atât fizic, cât și mental.

Deci, ce poți face pentru a te răcori și pentru a obține niște ore de somn prețioase? Atenţie, întrebarea se adresează celor fără aer condiţionat, evident!

Iată 16 sfaturi care te vor ajuta să dormi când este cald!

  1. Pune lenjeria de pat la congelator – într-o pungă de plastic – pentru câteva minute. Dacă nu ai prea mult spațiu în frigider sau în congelator, încearcă și cu perna.
  2. Umple o sticlă cu apă caldă cu cuburi de gheață și așaz-o pe „punctele de răcire” ale corpului – genunchi, încheieturi, gât, zona inghinalp și coate. De asemenea, dormi în pat cu o sticlă cu apă foarte rece.
  3. Hidratează-ți pielea înainte de culcare cu o loțiune după plajă pe bază de aloe vera, păstrată la frigider.
  4. Umple cu apă rece o sticlă cu pulverizator și păstreaz-o lângă pat. Pulverizează-ți din când în când fața, ceafa și partea din spate a genunchilor.
  5. Folosește pijamale de bumbac și cearșafuri subțiri, din bumbac pur – bumbacul de înaltă calitate este materialul ideal pentru lenjeria de pat pentru a dormi, deoarece este cel mai respirabil.
  6. Asigură-te că nu mănânci prea multe proteine, deoarece acest lucru îți poate încălzi corpul, sporindu-i metabolismul, potrivit expertului în somn, Dave Gibson.
  7. Consumă mâncare condimentată, dar cu cel puțin trei ore înainte de culcare – te poate face să transpiri iar asta răcește corpul.
  8. Fă exerciții fizice dimineața și nu seara, ca să nu te încălzești prea mult.
  9. Fă dușuri seara, dar nu reci, deoarece corpul va reacționa la schimbarea bruscă de temperatură prin păstrarea căldurii.
  10. Contrar credinței populare, Gibson spune că ar trebui să ținem geamurile închise în timpul zilei pentru a menține casa mai rece. Țineți, de asemenea, și perdelele trase.
  11. Opriți toate dispozitivele electrice din dormitor, deoarece acestea emit căldură.
  12. Pune un vas plin cu gheață în fața ventilatorului pentru a răci aerul.
  13. Bea apă multă în timpul zilei, dar nu prea multă noaptea. Un pahar cu aproximativ 200-300 ml de apă înainte de culcare va fi suficient pentru a te menține hidratată și pentru a preveni mersul la toaletă în timpul nopții.
  14. Evită să dormi în același pat cu partenerul de viață.
  15. Dormi încălțată în șosete reci, umede sau chiar îmbrăcată într-un tricou umed.
  16. Clătește încheieturile și picioarele cu apă rece înainte de culcare.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arata Oana Roman, gravida in sase luni

Blugii evazați | Iată cum să adopți acest denim care se potrivește tuturor tipurilor de corp

Andreea Damian

Simptomele „ceții” din creier pe care le au unii pacienți de COVID-19

Andreea Damian

MOMENTE DE CUMPĂNĂ pentru o vedetă din România! CANCERUL a RECIDIVAT

Fotografie Cristiana Apostol – Calatorie in albastru

realitatea

TOP 5 produse de beauty esenţiale pentru o rutină minimalistă

Tabu Tabu

2 comentarii

Scrie un comentariu