Tabu
CULTURESlider

Cel mai utilizat insecticid din lume „face ca păsările cântătoare să devină anorexice”

Expunerea păsările cântătoare la cele mai utilizate insecticide din lume le provoacă „anorexie nervoasă” și le întârzie migrația, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a se hrăni, potrivit noilor cercetări din domeniu.

Acest lucru este probabil să dăuneze grav șanselor lor de a supraviețui și de a se reproduce, au spus oamenii de știință, adăugând că insecticidul imidacloprid – cel mai adesea compus chimic utilizat folosit în agricultură – ar putea determina scăderi dramatice în populațiile globale de păsări cântătoare.

Această cercetare este prima care a dovedit o legătură între un grup de insecticide numite neonicotinoide – aplicate sub formă de spray pe majoritatea culturilor majore din întreaga lume – și populația globală de păsări cântătoare aflată în scădere.

Anterior, se credea că efectele toxice ale neonicotinoizilor afectează doar insectele. „Studiul nostru arată că aceasta este mai mare decât albinele – păsările pot fi afectate și de pesticidele neonicotinoide moderne, care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți”, a spus Bridget Stutchbury, de la Universitatea din York, care a fost implicată în cercetare, publicată în revista Science.

Oamenii de știință consideră că păsările, care folosesc mediile agricole ca habitate sau escale în timpul migrației, sunt expuse în mod curent la aceste pesticide.

În cadrul experimentului, cercetătorii au expus vrăbii la doze mici de pesticide în sudul statului Ontario în timpul unei opriri a migrației lor de primăvară. Corpul fiecărei păsări a fost măsurat înainte și după expunere. Un transmisor radio ușor era atașat la spatele păsării.

S-au descoperit păsări care au primit o doză mai mare de pesticid și care au pierdut 6% din masa corporală în doar șase ore. O doză a determinat păsările să rămână cu 3,5 zile mai mult pe locul de oprire înainte de a relua migrația, au descoperit oamenii de știință.

În America de Nord, trei sferturi din speciile de păsări se bazează pe terenurile agricole care au scăzut semnificativ din 1966 până în prezent. Acest studiu arată că pesticidele ar putea contribui direct la scăderi catastrofale în rândul populațiilor de păsări.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bărbatul celebru care a readus-o la viață pe Jennifer Aniston după despărțirea de Brad Pitt

Andreea Damian

Ce filme romanesti apar in 2016?

realitatea

Bucataria Mexicana – un adevarat ospat plin de delicatese

realitatea

Clipe de coșmar pentru Jean Paler. Actorului i-au dispărut banii de pe card

Andreea Damian

Afla care machiaj este potrivit pentru mersul la birou

realitatea

De ce au divorţat, de fapt, Adrian Mutu şi Alexandra Dinu

Andreea Damian

Scrie un comentariu