Tabu
HEALTHSlider

Adevărul despre consumul de carne roșie. Oamenii de știință se contrazic

Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă. Dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure.

O echipă de cercetători din șapte țări „sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie”, potrivit noilor orientări publicate luni în Annals of Internal Medicine. Sfatul – care a stârnit controverse în lumea științifică – a adăugat Același consemn pentru carnea procesată.

Cercetarea publicată în jurnalul coordonat de American College of Physicians a analizat multiple studii și arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată „foarte slabă” de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.

„Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure”, a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările. „Deci se poate spune că există o reducere a riscului sau că nu există”, a adăugat el. „Oamenii trebuie să ia propriile decizii. Noi le oferim cea mai bună estimare a adevărului, care este nesigură. După propriile preferințe, ei pod decide să reducă sau să elimine” carnea roșie sau procesată, a continuat Bradley Johnston.

Cercetătorii au spus că vor să schimbe abordarea „vechii școli” de a da recomandări nutriționale generale și să pună mai mult accent pe dovezi ale beneficiilor individuale.

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este unul dintre stâlpii recomandărilor în materie de nutriție în numeroase țări. Centrul internațional de cercetare asupra cancerului, agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, clasează carnea roșie drept „probabil cancerigenă” și pe cea procesată „cancerigenă”. Word Cancer Research Fund a indicat că nu îi va schimba recomandările: „Ne menținem încrederea în cercetarea riguroasă efectuată de 30 de ani”, a declarat directoarea de cercetări Giota Mitrou.

Recomandările publicate luni au fost aprobate de 11 dintre cei 14 cercetători care au format panelul.

 

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: Tipuri și Caracteristici (P)

Andreea Damian

Irina Shayk, prima reacție în contextul războiului din Ucraina. Ce mesaj are rusoaica

Andreea Damian

IDA Awards 2020. Colectiv și Acasă, în selecția celor mai bune documentare ale anului

Andreea Damian

Am băut apă pe stomacul gol timp de o lună și iată ce s-a întâmplat!

Andreea Damian

Când vine Placido Domingo în România? Concertele sale au fost reprogramate

Andreea Damian

Povestea tristă a celui mai inteligent om care a trăit vreodată. Motivul pentru care nu este atât de cunoscut

Andreea Damian

4 comentarii

Scrie un comentariu