Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Oamenii care locuiesc lângă mare sunt mai fericiți

Persoanele care trăiesc lângă mare au o sănătate mentală mai bună. În ultimii ani, orășenii stresați au căutat un refugiu în spațiile verzi. Studiile arată că parcurile, grădinile şi, în general, spaţiile verzi din zone urbane contribuie la bunăstarea şi calitatea vieţii oamenilor. Dar beneficiile spațiilor albastre – marea, coasta, râurile, lacurile, canalele, cascadele, chiar și fântânile – sunt mai mari și puțin mediatizate. Oamenii de știință susțin de mulți ani că a trăi sau a sta în preajma apei este bun pentru corp și minte.

Cu cât o persoană trăieşte mai aproape de mare, cu atât sănătatea sa fizică și psihică este mai bună. Se pare că țărmul ajută la relaxare, datorită nivelurilor ridicate de vitamina D. Experții susțin că accesul la natură încurajează activitatea și reducerea stresului. „Multe dintre procese sunt exact aceleași ca în cazul spațiului verde – cu unele avantaje suplimentare”, spune Dr. Mathew White, lector principal la Universitatea din Exeter și psiholog de mediu cu BlueHealth, un program care cercetează beneficiile albastrului pentru sănătate și bunăstre din 18 țări europene cu deschidere la mare.

Un studiu amplu din 2013 privind fericirea în medii naturale arată că zonele de coastă te ajută să intri într-o stare profundă de relaxare, care promovează reîntinerirea minții și a corpului. Cei care trăiesc la maximum 5 km de plajă au o stare de sănătate fizică și mentală mai bună. Dacă nu locuiești atât de aproape de mare e suficient s-o vizitezi de cel puțin două ori pe săptămână, spune dr. Lewis Elliott, de asemenea profesor la Universitatea din Exeter.

Mathew White spune că există trei căi prin care prezența apei este pozitiv legată de sănătate, bunăstare și fericire. În primul rând, există factorii de mediu benefici tipici mediilor acvatice, cum ar fi aerul mai puțin poluat și mai multă lumină solară. În al doilea rând, oamenii care trăiesc lângă apă au tendința de a fi mai activi fizic – nu doar cu sporturi nautice, ci și cu mersul pe jos și cu bicicleta. În al treilea rând, s-a dovedit că spațiile albastre oferă beneficii semnificativ mai mari decât spațiile verzi, definite printr-o stare de spirit pozitivă și reducerea stresului.

Cercetările arată că  sunetul mării influenţează creierul, creând o stare profundă de relaxare. De asemenea, plutirea în apa mării redirecţionează sângele din membrele inferioare și îl pompează către zona inimii. Sângele proaspăt aduce mai mult oxigen creierului, făcând oamenii mai activi și mai vigilenți. De asemenea, substanțele chimice echilibrează nivelul de seratonină, un hormon legat de starea de spirit și stres. De aceea, după o vacanță, vă simțiți mai atent, relaxat și energizat.

ARTICOLE SIMILARE

A inceput Spotlight – Festivalul International al Luminii

realitatea

Fiica Loredanei, sexy și provocatoare ca mama sa FOTO

Tabu Tabu

VEDETA autohtona care a slabit 35 kg dupa DIVORT!

Peste 250.000 de oameni ar putea muri, în fiecare an, din cauza schimbărilor climatice

Andreea Damian

Ce sumă primea Andreea Bălan la „Te cunosc de undeva”

Andreea Damian

MIHAELA RADULESCU despre lacrimile lui DANI OTIL

Scrie un comentariu