Tabu
LIFESTYLESlider

Cum reduci deșeurile alimentare la domiciliu: sfaturi pentru zero deșeuri

Cu toții trebuie să facem schimbări pentru a nu mai produce gunoi menajer suplimentar iar acest lucru începe cu felul în care îți faci cumpărăturile.

Doar că pentru asta ai nevoie să cumperi alimente pe care ești sigur că le vei consuma și că ele îți vor provoca plăcere – nu vor alimenta gunoiul pentru a doua zi.

„Cheia este schimbarea modului în care cumpărați”, spune Skye Gyngell, un bucătar și fondator al unui restaurant din Londra, care realizează un „meniu din resturi” tocmai pentru a evita să arunce mâncarea și folosind alimente care altfel ar ajunge să fie denumite deșeuri. La ei se poate la nivel macro, la noi de ce nu se poate acasă? Desigur, acas, trecuie să știi ce fel de bucătar ești. Unii oameni au nevoie să-și planifice masa, să meargă la magazin săptămânal și să se aprovizioneze, alții au inspirații pe moment.

Dar să fim cinstiți, aruncăm enorm de multă mâncare. Spre exemplu, lipsa educaţiei şi oferta variată din piaţă sunt câteva motive pentru care românii cumpără harnă în exces, arată statisticile. Iar promoţiile făcute de marile magazine, care vând două sau trei produse la preţ de unu nu fac altceva decât să încurajeze acest tip de comportament pe care alte ţări europene au reuşit să-l elimine cu ajutorul unor campanii de informare bine puse la punct, coroborate cu modificări legislative. Concret, cea mai mare risipă de alimente se produce la nivelul consumatorilor, atrag atenţia specialiştii, conform cărora, pe categorii de alimente, 24% din cantitatea totală de deşeuri alimentare risipite este mâncare gătită, urmată de fructe (22%), legume (21%), pâine şi produse de panificaţie (20%), lapte şi produse lactate (11%).

De exemplu, pentru a evita o parte din risipa de mâncare un chef cunoscut, Douglas McMaster, bucătarul din spatele restaurantului Silo din Londra are câteva sfaturi: „Laptele, pâinea și frunzele de salată ambalate sunt vinovatele principale pentru deșeurile alimentare, așa că dacă mergi la magazin cumpără-le în cantități mici, în cantități pe care chiar le folosești și, în cazul în care există resturi, ai câteva rețete în care să le integrezi.

”Pâinea uscată transformată în pesmet e minunată pentru a adăuga textură atunci când faci macaroane cu brânză, sau în salate și poate fi folosită direct de la congelator unde o poți păstra într-un recipient bine închis. Jones folosește frunze de salată nu foarte apetisante (sigur, nu veștede dar care poate nu ar fi foarte apetisante pe un platou) în supe, tocănițe sau mâncăruri cu paste; nucile rămase se adaugă într-un „borcan mic de nuci aleatorii” pentru pesto, sau pentru a fi tocate ușor și aruncate pe o supă cremă.

ARTICOLE SIMILARE

Marius Moga a despartit-o pe Iulia Vantur de Salman Khan!

Moment savuros la Săptămâna Modei din Paris. Gigi Hadid scoate o intrusă de pe scenă la prezentarea Chanel

Andreea Damian

Aprinde lumina cu Karl Lagerfeld

realitatea

În cât timp te vindeci, de fapt, de coronavirus

Andreea Damian

SMILEY tentat de un threesome cu doua mulatre!

Quentin Tarantino a devenit tată pentru prima oară

Andreea Damian

Scrie un comentariu