O companie din San Francisco a obținut carnea fără carne. Cum e posibil? Air Protein susține că poate transforma CO2 în nutrienți. Ar putea inovațiile de acest fel și fripturile obținute la imprimanta 3D să ofere un viitor alimentar durabil?
Compania americană susține că a dezvoltat o tehnologie care poate crea „carne” pe bază de aer. Dar reprezintă acest produs cea mai recentă soluție pentru catastrofa ecologică pe care o reprezintă consumul de carne în creștere din lume sau rămâne doar un vis? Cercetătorii spun că este posibil să consumăm cât de curând carnea pe bază de aer.
„Carnea” pe bază de aer se bazează pe o idee concepută de NASAîn anii 1960 ca o posibilă cale de a hrăni astronauții în spațiu. Conceptul de bază este că CO2 expirat de astronauți ar putea fi transformat în nutrienți prin microorganisme numite hidrogenotrofe.
Produsul în sine este foarte asemănător cu o pulbere proteică, cu gust neutru, dar constă numai din elemente din aer, în special dioxid de carbon, oxigen și azot, care sunt apoi amestecate cu apă și nutrienți minerali pentru a crea o bază. Prin utilizarea energiei regenerabile și a unui proces de producție probiotică (fermentație), Air Protein transformă elementele într-un produs comestibil al cărui profil de aminoacizi este similar cu cel al cărnii reale – conține cei nouă aminoacizi esențiali, deci este o proteină completă (80%). Proteina de aer este, de asemenea, îmbogățită cu vitamine, inclusiv vitamina B12, care se găsește în principal în produsele de origine animală.
Carnea pe bază de aer poate fi folosită pentru a face hamburgeri din pui, curcan sau cam orice alt produs din carne pe care îl doriți . Puteți utiliza acest produs pentru a prepara paste, cereale și băuturi îmbogățite cu proteine.