Depresia este o problemă majoră în întreaga lume și, dacă este lăsată netratată, poate duce la abuz de substanțe, anxietate și sinucidere.
Tulburarea depresivă majoră este o formă particulară a afecțiunii care afectează multe persoane, ceea ce poate provoca pierderea plăcerii în activitățile care odinioară aduceau bucurii. Poate duce, de asemenea, la sentimente de lipsă de valoare, dezechilibre, cum ar fi suprasolicitare sau insomnie, și poate declanșa gânduri de sinucidere. Un nou studiu a arătat cee ace intuiam deja cu toții și anume că traiul într-o zonă defavorizată poate duce la tulburări depresive majore la bărbați.
Există anumiți factori care pot aduce un risc crescut de depresie majoră. Iar printre ei, caracteristicile care țin de atributele comunităților în care trăim – care pot avea, de asemenea, un efect profund asupra bunăstării noastre mintale. Cercetările arată că bărbații par a fi mai sensibili la anumiți factori de stres din mediul lor în comparație cu femeile, precum cele legate de muncă și finanțe. În schimb, nivelul de depresie al femeilor este influențat mai mult de stresul care decurge din relațiile interpersonale sau cele de pe rețelele sociale. Factori precum căldura scăzută resimțită în cadrul familiei și satisfacția conjugală scăzută, de exemplu, pot afecta cu adevărat sănătatea mentală a femeilor. Însă în urma studiului s-a descoperit că bărbații au de trei ori mai multe șanse să moară prin sinucidere decât femeile, astfel că cauzele profunde ar trebui să fie cercetate. În timp ce femeile prezintă un risc mai mic de depresie decât bărbații din zonele defavorizate, alte cercetări arată că ele sunt mai predispuse la anxietate decât la sinucidere.