Lideri de top din China au avertizat oficialii de nivel inferior să nu ascundă gravitatea legată de răspândirea unui nou coronavirus care a îmbolnăvit deja aproape 300 de persoane.
Avertismentul a venit în condițiile în care mass-media de stat a spus că șase persoane au murit deja din cauza virusului care provoacă un tip de pneumonie dar că virusul nu este contagios. S-a confirmat între timp însă că virusul poate trece de la o persoană la alta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va analiza miercuri declararea unei urgențe internaționale de sănătate publică cu privire la virus – așa cum s-a întâmplat cu gripa porcină și Ebola. O astfel de declarație, dacă va fi făcută, va fi văzută ca un apel urgent pentru un răspuns internațional coordonat.
Un total de 291 de cazuri au fost raportate acum în marile orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai. Cu toate acestea, majoritatea pacienților se află în Wuhan, orașul central cu 11 milioane din centrul focarului. Boala a fost identificată pentru prima dată acolo la sfârșitul anului trecut și se crede că focarul este legat de o piață de fructe de mare care vinde și animale vii.
O serie de cazuri au fost identificate și în străinătate: două în Thailanda, unul în Japonia și un altul în Coreea de Sud. Cei infectați fuseseră recent la Wuhan. Autoritățile din multe țări, inclusiv Australia, Singapore, Hong Kong, Taiwan și Japonia au intensificat screeningul pasagerilor din aeroportul din Wuhan. Autoritățile americane au anunțat încă de săptămâna trecută măsuri similare pe aeroporturile din San Francisco, Los Angeles și New York. În Australia, un bărbat care a călătorit la Wuhan a fost plasat izolat și este supus unor teste. China este cea mai mare sursă de turiști în Australia, cu peste un milion de oameni care au vizitat anul trecut.
Cât de rapid se răspândește?
Există temeri că virusul s-ar putea răspândi rapid – și mai departe în toată țara și respectiv în toată lumea – în condițiile în care milioane de chinezi se pregătesc să călătorească acasă sau în alte țări pentru a-și petrece vacanțele de Anul Nou Chinez la sfârșitul acestei săptămâni. Această mișcare uriașă a oamenilor ar putea însemna, de asemenea, că autoritățile nu vor putea monitoriza corespunzător extinderea bolii iar experții spun că ar putea exista deja foarte multe cazuri rămase nedetectate.
De ce există avertismente împotriva unei presupuse ascunderi a numărului de cazuri?
Focarul a reînviat amintirile despre virusul Sars – de asemenea un coronavirus originar din China – care a ucis 774 de persoane la începutul anilor 2000 în mai multe țări, în mare parte din Asia. China a ascuns oamenilor inițial informațiile despre epidemie. Ulterior, a raportat cu aproximație numărul de persoane care au fost infectate, nu a redus riscurile ca infecția să se răspândească și nu a furnizat informații la timp, informații despre care specialiștii spun că ar fi putut salva vieți. Analiza codului genetic al noului virus arată că este mai strâns legată de Sars decât oricare alt coronavirus uman.
Ce știm despre virus?
Virusul, cunoscut și sub denumirea de 2019-nCoV, este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată până acum la om. Se crede că provine de la animale infectate aflate într-o piață de fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan. Coronavirușii fac parte dintr-o familie mare de viruși, dar doar șase (cel nou ar fi al șaptelea) sunt cunoscute că ar putea infecta oamenii. Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit oamenii să gătească bine carnea și ouăle și să evite contactul cu oricine care prezintă simptome asemănătoare gripei. Semnele de infecție includ simptome respiratorii, febră, tuse și dificultăți de respirație.