Ideea că vremea caldă ar putea opri coronavirusul pare să devină neclară pe măsură ce virusul afectează întreaga lume. dar noi cercetări ar putea aduce puțină speranță. Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru a ști cu adevărat, ar trebui să urmărim cum se schimbă cazurile într-un singur loc de-a lungul anului. Dar putem analiza răspândirea sa în diferite climaturi din întreaga lume pentru a găsi indicii.
Există unele dovezi că multe din cazurile de coronavirus au fost întâlnite în special în regiunile mai reci și mai uscate. Un studiu a indicat că țările afectate de virus până la 10 martie au avut temperaturi medii mai mici. Un alt studiu a analizat 100 de orașe din China cu peste 40 de cazuri de Covid-19 și a sugerat că, cu cât temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, cu atât rata de transmisie este mai mică.
Însă, după cum a subliniat un grup de cercetători de la London School of Igiene and Medical Tropical, virusul s-a răspândit acum în fiecare regiune din toate zonele climatice, de la regiuni friguroase și uscate la regiuni calde și umede. Se observă un model sezonier în emisferele nordice și sudice. Dar regiunile tropicale apropiate de ecuator nu experimentează același tipar.
În țări cu climă caldă și umiditate ridicată răspândirea virusului se face mai lent. Între timp, în țări ca Italia, Coreea de Sud și SUA, unde temperaturile în această perioadă sunt mai scăzute, virusul are o rată mare de răspândire. În SUA, state precum Washington și New York sunt mult mai afectate de coronavirus decât Texas și Arizon, state sudice cu climă umedă și caldă. Nu e peste tot așa. În Australia a fost vară până acum, cu toate acestea sunt peste 4500 de persoane infectate și 19 decedați.
Chiar dacă teoria căldurii se confirmă, asta nu înseamnă că omenirea scapă de noul coronavirus. Acesta ar putea lua doar o pauză, până la toamnă, când ar urma să revină.
Alte coronavirusuri sunt sezoniere? Există unele dovezi că alte coronavirusuri circulă în principal în lunile de iarnă, potrivit unei echipe de cercetători de la University College London (UCL) și de la London School of Igiene and Medical Tropical. cercetătorii au observat vârfuri mari în cazurile de coronavirus în timpul iernii, cam în același timp cu sezonul gripei. Vara a fost un număr mic de cazuri.
2 comentarii