Tabu
lifestyle

Cine a fost Madam CJ Walker și de ce ar trebui să știi?

Prima femeie milionar din forțe proprii din lume a fost Madam CJ Walker, însă pionieratul ei nu s-a rezumat doar la averea strânsă.

Faptul că a fost nevoie de o mișcare culturală și politică în lume pentru a evidenția importanța femeii și rolul ei în societate spune multe despre mentalul colectiv actual. Feminismul, fie că îi acodăm credit sau nu, a reușit să pună pe buzele tuturor teme care până acum câteva decenii nu erau altceva decât „small talk” (sau chiar inexistente) și a reușit să egalizeze balanța dintre bărbați și femei, mai ales în câmpul muncii și al afacerilor.

În ciuda acestor stereotipuri încă cotidiene a existat un pionier care a sfidat orice prejudecată acum mai bine de 100 de ani. Numele ei era Sarah Breedlove (cunoscută drept Madam CJ Walker, nume preluat de la al treilea soț) și a fost prima femeie milionar. Avea și alte calități, considerate nepotrivite unei femei, sau chiar defecte: de culoare, filantrop, mamă singură – rămânând văduvă la 20 de ani. Fiica unor sclavi eliberați, ea a înființat o companie ce comercializa o soluție de îngrijire a părului, produsele fiind disponibile pe rafturi chiar și azi. Produsele erau adresate părului femeilor de culoare, care necesită o îngrijire mai minuțioasă.

A început prin a fi spălătoreasă, iar calviția pe care a căpătat-o în tinerețe a fost ceea ce a inspirat-o să pună bazele afacerii de succes în 1906 – Madam CJ Walker Manufacturing Co. Ea promova o soluție ce se aplica pe păr si zonele cu probleme combinată cu masajul scalpului. În 10 ani avea aproximativ 10.000 de angajați și deținea o rețea de școli care le pregătea pe femeile de culoare în domeniul îngrijirii părului, una din puținele meserii accesibile lor și care le oferea oportunitatea de a nu fi femei casnice. Perioada ascensiunii ei nu a fost întâmplătoare, mai mulți antreprenori de culoare luând inițiativa și deschizându-și afaceri, întrucât multe produse ori servicii nu erau adaptate nevoilor lor. Ea, dintre toți a prins valul cel mare. În memoriile ei, reproduse de stră-strănepoata sa, A`Lelia Bundles spune „Aveam puține oportunități, dacă nu chiar deloc când am pornit în viață. A trebuit să îmi câștig propria pâine și propriile șanse. Dar am reușit! De aceea aș vrea să spun oricărei femei negre să nu aștepte oportunitățile, ci să și le facă ea singură pe ale ei.”

Dată fiind uimitoarea poveste de viață, Netflix a produs o miniserie în 4 părți numită „Self-made”. Unul dintre scriitorii serialului, Elle Johnson a declarat pentru BBC că „povestea ei este încă actuală. Când mă gândesc la viața ei și la ceea ce a reușit să facă, nu pot decât să fiu uimită.”

Așadar, în fața dificultăților, a neajunsurilor ori a nedreptăților chiar, putem să o luăm exemplu pe această femeie, căreia nu i-ar fi fost ușor nici în zilele noastre cu siguranță, dar care în ciuda condiției sale și a prejudecăților, a reușit.

ARTICOLE SIMILARE

Radiografiile lui Marilyn Monroe s-au vândut cu 45.000 de dolari

realitatea

20 de lucruri pe care le poți face acasă pentru a evita plictiseala

Tabu Tabu

În februarie, ShortsUP face o oprire la Paris

realitatea

Nude make-up la premiile Grammy

realitatea

România glam în prime time

realitatea

Debbie Rowe vrea înapoi copiii lui Michael Jackson

realitatea

Scrie un comentariu