Cum obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise rămâne în vigoare, trebuie să știți ce aveți de făcut pentru a beneficia strict de părțile pozitize ale acestui act, care tinde deja să devină reflex.Unii dintre noi suntem obligați să purtăm masca mai bine de 8 ore pe zi, la birou, în magazine, în mijloacele de transport în comun, taxi și în orice spațiu închis. Important este să folosim corect masca, astfel încât să nu riscăm înrăutățirea afecțiunilor pielii și/sau noi afecțiuni ale acesteia. Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul clinicii Skinmed, ne explică ce trebuie să știm pentru a purta măștile conform legii, dar fără repercusiuni în privința sănătății pielii noastre:
Tabu: Ce fel de mască aleg?
Dr. Amalia Anghel: Cum măștile întrețin umiditatea și pot irita / leza calitatea pielii, este foarte important să fim atenți la măștile din materiale textile, preferate îndeosebi de către adolescenții care vor să fie fashion. Acestea conțin de obicei coloranți și substanțe impregnante care pot irita și crește riscul alergiilor la nivelul feței. Ideal este să optăm pentru măștile medicale, pe care le găsim în farmacii și care, atenție nu sunt refolosibile! Chiar dacă sunt albastre, verzi sau orie altă culoare, măștile medicale au întotdeauna o față albă, cea care vine în contact cu pielea noastră.
Cum port masca corect?
Acoperim integral atât cavitatea orală, cât și cea nazală. O așezăm o singură dată, fără a o mai muta mai sus sau mai jos, fără a o mai atinge ulterior cu mâinile. De ce? Așa cum știm déjà mâinile, pe care trebuie să le spălăm frecvent, pot fi purtătoare de o serie de germeni și virusuri din mediul exterior.
Cât timp port aceeași masca?
Din cauza temperaturilor ridicate, măștile întrețin umiditatea. Schimbăm masca la maximum 4 ore sau imediat ce aceasta se umezește. Umiditatea ne predispune la apariția leziunilor și la agravarea leziunilor preexistente la nivelul feței, cel mai adesea la acnee. Pentru regiunea periorală / submandibulară avem nevoie de o rutină meticuloasă, astfel încât să nu fim obligați să ajungem la medic pentru tratarea unor afecțiuni care ne scapă de sub control. Pentru a evita vizitele la medic cu scopul de a ne trata leziunile acneeice, putem apela la medici pentru a ne explica această rutină riguroasă cu scopul controlului seboreic.
Copiii/adolescenții sunt mai predispuși bolilor de piele?
Cu toții suntem predispuși, nu doar cei mici sau cei foarte tineri.
Ce presupune rutina de îngrijire a pielii sub mască?
1. Spălarea corectă: folosim un gel care să controleze sinteza de sebum și care să descarce încărcătura bacteriană de pe pielea noastră.
2. Folosirea unei crème de ingriire specifică și a unei crème de tratament (doar așa reușim să gestionăm leziunile inflamatorii, purulente sau nu). Atenție la cremele hidratante/uleiuri care, în condițiile de ocluzie, în care creștem umiditatea și căldura, devin periculoase, ducând la apariția/intensificarea leziunilor comedoniene.
3. Pentru cele care suferă de acnee hormonală / ovare polichistice, această rutină trebuie păstrată cu sfințenie! Recomand măștile medicale, nu cele din material textile!
Cu sau fără machiaj sub mască?
Ideal fără machiaj. Pentru a nu ocluza suplimentar glandele și porii. Singurul machiaj admis este cel pe baza produselor de fotoprotecție colorată. Aplicăm fotoprotectia pe toată fața, înainte de a aplica masca, dar numai după ce am aplicat cremele-tratament, dacă avem această prescripție.
Poate fi masca o cauză pentru deshidratarea buzelor?
Poate fi. Mai ales atunci când suntem obligați să folosim masca timp îndelungat și nu ne mai concentrăm pe nevoile fiziologice, uitând să folosim produsele de hidratare corespunzătoare.