Dacă ești în căutarea unui loc de muncă sau vei să-ți schimbi job-ul actual, ai nevoie de un CV bine realizat, pentru că acesta constituie cheia succesului într-un astfel de demers. De felul în care se prezintă CV-ul tău depinde în mare măsură prima impresie pe care și-o creează angajatorul, iar dacă acesta nu este foarte încântat atunci când te prezinți la interviu, vei fi din start dezavantajat. Asta, în cazul fericit în care ești contactat pentru un interviu, pentru că un CV prost realizat îți poate anula și această șansă.
Pentru a te ajuta în demersul de a-ți găsi jobul mult dorit, îți oferim mai jos câteva sfaturi despre realizarea unui CV care să-ți crească șansele de reușită.
Folosește o adresă de e-mail serioasă
Știm că ți-ai făcut adresa de e-mail când erai în liceu și atunci ți s-a părut cool să-ți treci doar numele mic sau un nickname pe care-l folosești atunci când te joci online sau discuți cu prietenii pe chat. Știm și că ai rămas de atunci cu aceeași adresă, însă unui angajator nu i se va părea însă deloc cool, și este posibil să nu te ia in serios din această cauză. Așadar, păstrează-ți vechea adresă pentru prieteni și apropiați, însă pentru un document oficial cum este un CV, fă-ți o adresă mai serioasă, care să conțină numele și prenumele tău.
Nu transforma CV-ul în pomelnic de joburi
Un CV trebuie să conțină strict informațiile relevante despre tine, exprimate într-un mod cât mai concis, pentru a putea fi parcurs cu ușurință. Dacă ești la începutul carierei și nu ai foarte multă experiență nu trebuie să înșiri toate job-urile sezoniere care nu au nicio legătură cu jobul pentru care aplici. De asemenea, nu e indicat nici să treci în CV toate locurile de muncă unde nu ai stat mai mult de câteva luni. Acest fapt îi poate da de înțeles angajatorului că nu ești o persoană serioasă, din moment ce ai schimbat mai multe job-uri într-un interval scurt de timp.
Un CV trebuie să aibă cel mult 3 pagini, care să cuprindă doar informații esențiale și trebuie să ții cont că un recruiter va face cu ușurință diferența dintre informațiile care contează și cele de „balast”.
Citește-l de două ori înainte de a-l trimite
Chiar dacă stăpânești la perfecție limba română și pui toate cratimele la locul lor, este posibil ca, din grabă sau neatenție, să-ți scape câteva greșeli. De aceea este important să recitești CV-ul după ce l-ai completat și să faci corecturile și modificările necesare. Mare atenție și la datele personale, care trebuie să fie trecute corect, pentru că o simplă cifră greșită la numărul de telefon sau o literă din adresa de e-mail îți poate anula orice șansă de a fi contactat de angajator.
Folosește un singur font și corp de literă
Pe lângă modul de redactare, contează foarte mult și aspectul CV-ului, care poate spune multe despre un candidat. Un document în care autorul folosește 3-4 fonturi diferite și tot atâtea corpuri de literă nu arată deloc bine, contrar impresiei unora care recurg la astfel de practică.
CV-ul trebuie să fie aerisit, cu spații pentru delimitarea paragrafelor, păstrând un singur font și un singur corp de literă. Acesta din urmă nu trebuie să fie foarte mare, pentru a umple mai ușor 2-3 pagini dar nici foarte mic, să fie nevoie de lupă când îl citești.
Alături de CV, unii angajatori solicită și o scrisoare de intenție și alte documente care să ateste pregătirea profesională a candidatului. Cel mai bine e să-ți faci un dosar cu aceste documente, folosind aparate de îndosariat performante, iar pentru aceasta te poți adresa unui centru specializat, ca să ai garanția unui lucru de calitate.