Tabu
LIFESTYLE

7 moduri prin care poți îmbunătăți calitatea aerului din casă (P)

Calitatea aerului din interiorul locuinței este esențială pentru un organism sănătos. Avem tendința să credem că există poluare doar în exterior, însă adevărul este că aerul dintr-un spațiu închis poate fi mult mai nociv decât cel de afară. În praful din casă se găsește plumb, formaldehidă ori radon, saltelele, mobila, covoarele sau chiar și vopseaua de pe perete conțin poluanți, parfumurile din produsele de curățare includ substanțe chimice volatile, mucegaiul emană spori, iar toate acestea și multe alte lucruri cărora nu le acordăm importanță produc un aer viciat. Și cu 90% din timp stăm în interior, oaza noastră de liniște și confort poate avea un impact deosebit asupra sănătății și stării de bine. Iată cum poți să menții un aer curat și benefic în propria locuință:

Folosește un umidificator de aer

Umidificatorul este un aparat extrem de util în orice casă deoarece ajută la sporirea calității aerului și creșterea nivelului de umiditate. Aerul prea uscat dintr-o încăpere afectează căile respiratorii și poate conduce la diferite afecțiuni, cum ar fi astm, reacții alergice ori deshidratare. Aparatul păstrează umiditatea în parametri optimi, 40-70%, absoarbe particulele mari din aerul uscat, precum praf ori păr de animale, și emană un aer sănătos și confortabil.

Instalează un aparat de aer condiționat

Pentru a igieniza aerul din locuință, ai posibilitatea de-a utiliza și un dispozitiv care, pe lângă purificare, oferă și răcoare. Aparatul de aer condiționat are și rolul de-a dezumidifica și curăța aerul din locuință, însă regula principală a utilizării acestuia este să cureți filtrele o dată sau de două ori pe an.

Optează pentru un purificator de aer

Dacă îți dorești un dispozitiv special conceput pentru îndepărtarea acarienilor și alergenilor obișnuiți, atunci alege un purificator de aer. Acesta înlătură peste 99% din particulele ultrafine din casă, ca de exemplu fumul, sporii de mucegai, bacteriile sau virusurile de până în 0.3 microni. Aparatul beneficiază de filtre speciale și este recomandat mai ales persoanelor predispuse la alergii, celor care locuiesc în zone poluate sau familiilor cu copii.

Păstrează pardoseala curată

Utilizează un aspirator performant cu filtru hepa pentru a reduce concentrația poluanților din locuință. Dacă are o putere mare de aspirare, dispozitivul te va ajuta să scapi de murdărie, praf, toxine și alergeni, însă este indicat să-l folosești de cel puțin două ori pe săptămână. În plus, adună cu un mop din microfibră ceea ce nu poți strânge cu aspiratorul, dacă vrei ca podelele tale să fie perfect curate. Ai grijă să pui preșuri la ușa de la intrare și să-ți lași pantofii în exterior, după ce ai fost în afara casei.

Aerisește casa în mod frecvent

Deschide ferestrele încă de la primele ore ale dimineții, aerisește și pe parcursul zilei dacă este posibil, iar seara nu te culca înainte de-a ține geamurile larg deschise pentru câteva minute. Cu cât intră mai mult aer din exterior, cu atât este mai bine, deoarece se reîmprospătează cel din interior și astfel sunt evitate potențialele pericole pentru sănătate.

Completează decorul cu cât mai multe plante

Pe lângă faptul că sunt excelente pentru înfrumusețarea casei, plantele de interior au capacitatea de-a purifica aerul în mod natural. Acestea folosesc dioxidul de carbon în procesul de fotosinteză și emană oxigen, benefic pentru menținerea unui aer bun de respirat. Plantele pot îndepărta toxine periculoase precum monoxid de carbon, benzen, tricloretilenă sau formaldehidă, așa că nu trebuie să-ți lipsească din casă.

Păstrează locuința curată și ordonată

Într-o casă curată și calitatea aerului va fi mult mai bună. Prin urmare, schimbă așternuturile des, șterge praful, aspiră și curăță periodic salteaua, pernele, perdele ori covoarele, care păstrează cei mai mulți acarieni. Folosește hota de fiecare dată când gătești, usucă rufele într-o cameră separată sau folosește un dezumidificator pentru a nu crește umiditatea din interior, asigură-te că baia este bine ventilată și schimbă-ți încălțămintea de stradă cu cea de casă, atunci când vii din oraș.

Amintește-ți că locuința reprezintă oaza ta de relaxare, confort și energizare. Este important să-ți asiguri un mediu plăcut și sănătos pentru a elimina orice risc ce ține de calitatea aerului. Apelează la ideile din acest articol ca să-ți asiguri un climat benefic, mai ales că găsești aparate electrocasnice la Auchan pe care le poți instala în spațiile interioare, ca să te bucuri în permanență de un aer respirabil și foarte curat.

ARTICOLE SIMILARE

Românii, filaţi de Poliţie şi Jandarmierie în spaţiul public, fără acordul lor

Andreea Damian

Schimbările climatice îndeamnă la o regândire a sistemelor de producție de cacao şi cafea

Andreea Damian

MAI MULT gust, mai multa savoare!

10 replici pe care nu e bine sa le folosesti pentru o persoana care sufera de depresie

realitatea

Era sa MOARA! Cabral, internat de urgenta dupa ce intrat cu ATV-ul intr-un copac!

Ateliere pe care merita sa le urmezi in lunile de toamna

realitatea

Scrie un comentariu