Pierderea mirosului este un simptom destul de frecvent la pacienții cu coronavirus. În general, pacienții se simt anxioși cu privire la acest simptom. De fapt, în 70 până la 85% din cazurile de Covid-19 care prezintă acest simptom, pierderea mirosului este sinonimă cu o formă ușoară a virusului, spun cercetătorii francezi.
Putem într-adevăr să considerăm că, atunci când aveți o infecție Covid, este mai bine să aveți anosmie (pierderea mirosului), care este mai degrabă un semn al unei infecții ușoare” , mărturisește profesorul Stéphane Hans, șeful departamentului ORL la spitalul Foch din Suresnes (Franța).
Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:
- grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;
- apoi „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;
- „severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;
- cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare
Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.
O altă veste bună menită să îi liniștească pe cei care suferă de anosmie ca urmare a unei infecții cu coronavirus este că potrivit studiului, 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și le-au recăpătat în decurs de trei luni.