Tabu
CULTURE

Un robot cu inteligență artificială creează street art la fel ca Banksy

GANksy este numele artistului-robot care urmărește să producă imagini asemănătoare cu lucrările celui mai faimos street artist din Marea Britanie. 

Vânzările lucrărilor de artă semnate de Banksy au explodat, iar colecționarii ar putea fi încântați să descopere ceea ce pare a fi lansarea a 265 de lucrări ale artistului misterios. Cu singura excepție că acestea nu-i aparțin. 

Un nou software cu inteligență artificială, numit GANksy, a fost programat să creeze lucrări care imită stilul picturilor murale ale „unui anumit artist”. Deși numele robotului și imaginile pe care acesta le generează nu lasă loc de îndoială cu privire la artistul și lucrările pe care încearcă să le copieze, din motive legale, Matt Round, web developer și creatorul lui GANksy, nici nu neagă, nici nu confirmă cine i-a inspirat proiectul. 

Ca să creeze aceste imagini, Round a folosit GAN (Generative Adversarial Network), un mecanism computerizat de învățare automată. Timp de cinci zile, robotul folosește un portofoliu de sute de imagini până este capabil să producă, la rândul său, o imagine cât de cât asemănătoare cu originalele. 

Pe website-ul său, www.vole.wtf/ganksy/, Round îl descrie ca pe „un geniu vizual scrântit, a cărui operă reflectă vremurile noastre tulburi”. GANksy învață despre structuri și texturi din diferite lucrări, căutând șabloane și teme comune, iar apoi încearcă să le recreeze de la zero. Rezultatele sunt o combinație ciudată de imagini mai mult sau mai puțin similare cu muralele lui Banksy, care au împânzit clădirile și spațiile publice din Marea Britanie în ultimele decade.

Cele 256 de lucrări sunt puse la vânzare exclusiv sub forma unor fișiere digitale semnate GANksy. Prețul începe de la 1£, iar cu fiecare nouă achiziție, acesta crește cu încă o liră.

„Oamenii prețuiesc arta pentru originalitatea ei.”

Întrebat dacă Banksy, care se luptă să-și protejeze semnătura, ar putea intenta o acțiune împotriva proiectului său, Round a răspuns că „nu există absolut nici o asemănare între lucrările lui și aceste rezultate. Nici măcar nu au același stil. Sper să-l considere un proiect creativ și distractiv.”

Banksy, Girl with Balloon. foto: Dominic Robinson, via Flickr.

„Cred că reprezentările artei de stradă sunt atât de variate și dependente de contextul în care au fost create, încât GAN reușește să-și facă o idee despre forme și texturi, dar nu are un nivel ridicat de înțelegere a temelor sau a scopurilor specifice. Nu este vorba despre a imita cu fidelitate un anumit material care i-a fost furnizat ca model, ci mai degrabă, el procesează o cantitate limitată de informații, iar apoi își creează propriul material. Oamenii prețuiesc arta pentru originalitatea ei.” adaugă Matt Round, creatorul lui GANksy.

Există o discuție aprinsă în jurul artei generate de inteligența artificială și potențialele repercusiuni pe care ea le-ar putea avea asupra pieței de artă și chiar a felului în care societatea înțelege procesul artistic și natura auctorială a operelor.

Primul portret realizat de un robot IA, vândut la faimoasa casă de licitații Christie’s

În octombrie 2018, Christie’s a scos la licitație un portret al colectivului Obvious, realizat integral de un robot IA. Valoarea estimată a lucrării — 10 000 $ —a fost cu mult depășită, portretul fiind vândut pentru suma de 432 500 $ (cu tot cu taxe).

colectivul de artiști și cercetători Obvious

Când a apărut în 2014, s-a spus că GAN reprezintă viitorul învățării automate bazate pe algoritmi, datorită abilității sale de a mima foarte precis procesul cognitiv al ființelor umane. Față de alte software-uri mai vechi precum Google sau DeepDream, GAN este capabil să creeze imagini de la zero datorită unui proces în două etape. Mai întâi, un algoritm „generativ” (generative) creează o nouă imagine bazată pe un set prestabilit de date. Mai apoi, un algoritm „contrar” (adversarial)  încercă să distingă  care este imaginea „falsă” dintre mai multe imagini create de om, până ce reușește să păcălească sistemul de mai multe ori. 

În ultimii ani, potențialul utilizării GAN a provocat îngrijorări la o scară largă, din cauza capacității sale de a realiza imagini „extrem de false” (deepfake).

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Evenimente in weekend, 4-6 noimebrie

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Depeche Mode live la București, din nou, în 2009!

realitatea

TUDOR GHEORGHE despre prostitutia din showbiz

Patru angajați au fost concediați de Google pentru că voiau sindicalizare. Ei continuă să lupte

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu