Tabu
HEALTHSlider

6 semne care arată că nu mâncați destule proteine

Proteinele ajută la buna funcționare a organismului. O lipsă a lor în alimentația zilnică are consecințe negative asupra sănătății. Iată semnele care te pot pune în alertă!

Proteinele sunt niște macromolecule formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi.

Ele sunt importante pentru celulele corpului și constituie un element de bază pentru regenerarea părului, a pielii și a unghiilor, precum și pentru refacerea mușchilor.

Pentru o stare bună de sănătate este necesar consumul zilnic de proteine (50 – 60 de grame pentru adulții care au în jur de 60 – 70 kg).

Întrebată de site-ul Healthista, medicul nutriționist May Simpkin indică 6 semne care ne-ar putea atenționa că alimentația noastră este săracă în proteine.

1. Poftă de alimente sărate și dulci

Proteinele ajută la încetinirea eliberării zaharurilor în sânge și contribuie la echilibrul glicemic. Când consumați puțin proteine, glucidele sunt eliberate mai rapid, ceea ce duce spre o creștere a insulinei. Aceasta din urmă este responsabilă de poftele frugale, fie ele dulciuri sau mâncăruri sărate.

2. Mușchi și articulații slăbite

Țesuturile musculare și celulele au nevoie de proteine pentru a se reface. În lipsa lor, corpul are o problemă în a asigura această funcție. De aceea, puteți să simțiți dureri la nivelul mușchilor și al articulațiilor.

3. Căderea părului

Proteinele sunt esențiale pentru unghii și păr. Dacă părul și-a pierdut din strălucire, este mai fragil sau chiar vă cade, precum și dacă vă apar striații pe unghii, asta indică un deficit proteic. De ce? Corpul este incapabil să regenereze, în mod eficace, celulele pentru a le înlocui pe cele moarte.

4. Imunitate scăzută 

Faptul că vă îmbolnăviți des e o dovadă că sistemul imunitar nu funcționează cum trebuie. Iar unul dintre motive poate fi lipsa proteinelor din alimentația zilnică. Celulele imunitare, care sunt constituite și din proteine, nu se repară și nu se multiplică la fel de rapid pentru a lupta împotriva agenților patologici. 

5. Probleme de concentrare

Serotonina și dopamina sunt neurotransmițători constituiți din proteine. Lipsa acestora poate conduce la probleme de indispoziție și, în același timp, la un deficit de atenție și concentrare.

6. Tulburări de somn

Atunci când corpul nu primește destulă proteină, producerea hormonilor este compromisă și cauzează dezechilibre care afectează calitatea somnului. Acealași lucru se întâmplă și în cazul aminoacizilor ca triptofanul, unul dintre precursorii serotoninei, care asigură un somn bun. 

sursa: Femme Actuelle

ARTICOLE SIMILARE

Cum a reacționat tatăl Rihannei când a aflat că va fi bunic

Andreea Damian

Cum să aplici protecție solară atunci când porți deja machiaj?

Andreea Damian

Cele 12 vedete care participă la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”

Andreea Damian

Angelina Jolie dă cărțile pe față! Iată adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Brad Pitt

Andreea Damian

Lili Sandu, pe ultima sută de metri cu sarcina, a luat o hotărâre importantă

Tabu Tabu

Ion Dichiseanu, din nou în stare gravă la spital. Medicii sunt rezervaţi, a făcut şi testul Covid

Andreea Damian

Scrie un comentariu