Fără să ceară sfatul vreunui designer, top-modelul suedez care va deveni, în curând, mămică și-a decorat singură casa din SoHo, New York. Rezultatul? Un loft aerisit, în culori calde și primitoare cu elemente decorative vintage și…care e la vânzare! Până strângem 3,5 milioane de dolari pentru a achiziționa imobilul, haideți să vedem cum arată.
M-am uitat doi ani după locul ăsta…Am avut o grămadă de cerințe.
Elsa Hosk, supermodel
Pe o stradă lăturalnică și aparent foarte liniștită din Soho se ascunde o bijuterie rară: un loft luminos și spațios, aflat la doar câțiva pași de străzile aglomerate și ticsite de magazine și restaurante. Pentru suedeză, locul a părut, încă de la început, prea bun ca să fie adevărat.
„Niciodată n-am folosit bucătăria așa de mult ca în carantină.” glumește Elsa despre cea mai recentă iubire a sa, altădată, un spațiu nefolosit.
La început
Loft-ul dispune de un tavan înalt, iar lumina e numai bună pentru ședințe foto. Atunci când l-a cumpărat, apartamentul avea și un mezanin. De acolo, foștii proprietari aveau grijă ca totul să fie perfect la petrecerile pline de fast și cinele opulente à la Gatsby, care presupunem că aveau loc la nivelul etajului principal.
Pe lângă aceste avantaje foarte convingătoare, mai era, desigur, loc de îmbunătățiri. „Era neatins.” spune Elsa încântată înainte de a mărturisi că a renovat…tot!
Coșmarul renovării
Bucătăria inițială a fost anulată. I s-a găsit un loc nou în capătul opus al apartamentului. Negocieri nesfârșite au culminat cu construirea celui de-al doilea etaj. Pardoselele au fost aduse din Danemarca…Toate acestea au făcut parte dintr-un proiect îndelungat și anevoios, deloc potrivit pentru cei slabi de inimă.
Doi ani și o viață de om mai târziu, loft-ul era gata de a fi locuit…De fapt, aproape gata.
„Am avut o pânză albă de la care am pornit, ceea ce a fost minunat pentru că voiam să construiesc ceva care chiar să mă reprezinte.”, explică supermodelul care a semnat recent cu agenția de talente de la Hollywood, CAA, despre dorințele sale, mai degrabă, simple și alimentate de o viață foarte agitată.
Acasă
Și-a petrecut majoritatea anilor din perioada adultă doar prin hoteluri. Rutina unei vieți pe podiumurile de modă a făcut-o să tânjească după genul acela de familiaritate care nu poate fi regăsit decât într-un spațiu cu adevărat personalizat. De la acest gând a pornit ideea de a crea un refugiu sigur, care să simtă 100% că-i aparține.
Top-modelul povestește că procesul de creație al design-ului interior a fost similar cu cel al alegerii unei ținute, combinând și căutând mereu texturi, materiale și culori.
Un loc doar al ei
Elsa nu a ratat niciun detaliu atunci când și-a amenajat unul dintre locurile sale favorite: cuibușorul improvizat de sub scări. „Aici mă îmbrac și mă aranjez.”, spune ea.
Simț estetic și fler pentru negocieri
Talentul nativ al Elsei pentru design împreună cu abilitățile ei de negociere au fost rețeta ideală când s-a ajuns la momentul mobilării.
„Design-ul este procesul creativ suprem — poți reflecta cu adevărat asupra sentimentelor și stărilor tale prin lucrurile și obiectele de care te înconjori.” remarcă ea despre acest proiect. Nu a fost loc de niciun decorator: o decizie pe care a luat-o din dorința de „a curatoria” spațiul cu mare grijă, selectând piese unice, care îi reprezintă stilul personal.
„Mereu am vrut-o. De fiecare dată când aveam un job important, mi-aș fi cumpărat ceva ce îmi doream dintotdeauna să am.”, remarcă ea despre oglida luminoasă și magică.
Economie
Lipsa onorariului pentru designer a fost, de asemenea, un mare bonus. „Cred că am făcut multe afaceri bune…Dacă aș fi avut un decorator, probabil că ar fi fost mult mai scump.”, susține ea cu mândrie. Nu a fost, totuși, un chilipir să adauge asemenea piese ca oglinda Ettore Sottsass, canapeaua Mario Bellini și cele două scaune de lounge Pierre Paulin pe lista de produse vintage. Fără să-l mai menționăm pe Picasso, pe care l-a cumpărat în urma unei licitații și care atârnă acum în living.
Mici cuiburi de confort
Tânjind mereu după confort, a decorat fiecare colț în texturi primitoare și catifelate pentru a crea „cuiburi” de relaxare.
Această metodă de a le dispune nu este accidentală. „În Suedia, sunt multe camere (în case) în care poți crea atmosfere diferite.” adaugă aceasta.
De la dormitorul în culori pastelate ca bezelele pufoase și până la dressing-ul intim, fiecare colțișor din loft te face să uiți de agitația străzilor new-yorkeze.
De vânzare
Pe 25 septembrie 2020, un articol din Los Angeles Times anunța că loft-ul Elsei a fost scos la vânzare pentru suma de 3,5 milioane de dolari. Conform aceleiași publicații, în 2014, Hosk a plătit două milioane de dolari pentru spațiul asupra căruia și-a pus amprenta.
sursa: Architectural Digest