Tabu
LIFESTYLESlider

DESIGN INTERIOR: Idei din teatru pe care le poți aduce acasă

Te-ai gândit vreodată că teatrul te poate inspira atunci când îți redecorezi apartamentul? Scenografii sunt cei care gândesc modul în care va arăta un spectacol. De la costume și până la elemente de decor sau recuzită, tot ceea ce vedem pe o scenă de teatru este creat de imaginația lor. Dar ce legătură au ei cu amenajarea noii tale locuințe? Clara Pop, scenografă și interior designer ne dezvăluie câteva dintre principiile de bază de care ea ține cont în realizarea unei scenografii și care funcționează la fel de bine și în viața de zi cu zi, atunci când vine vorba de mobilarea și decorarea unui spațiu personal. 

Tu și spațiul gol

Tocmai ai semnat actele de vânzare-cumpărare ale unui apartament. Ai primit cheile, iar acum stai în mijlocul unui spațiu gol și nu-ți poți imagina nimic despre cum o să arate. Nu fii descumpănit/ă. Uneori, un spațiu gol este cel mai bun început pentru o poveste cu adevărat fascinantă. 

Peter Brook, unul dintre cei mai mari regizori ai secolului trecut, a realizat niște spectacole legendare din…nimic. El a renunțat voit la reprezentări descriptive și a ales să plaseze actorii în contexte spațiale epurate de tot ce nu este esențial. Imaginația spectatorilor și-a făcut loc într-o cutie albă precum scenografia de la Visul unei nopți de vară, o creație care a uluit lumea întreagă și a influențat zeci de artiști. 

Teatrul este spațiul gol în care actorii, regizorii și scenografii spun povești. La fel de bine, Clara susține că și viitoarea ta casă este locul ideal pentru a-ți crea propria poveste. Gândește-te că ești personajul principal dintr-o piesă de teatru pe care chiar tu o scrii cu obiecte și culori. 

Pentru mine, scenografia este o dramaturgie vizuală. Eu spun povești cu ce se vede. De ce nu ar fi la fel și atunci când vorbim de design interior?

CLARA POP

Analizează-ți stilul de viață

Ești o persoană sedentară sau dinamică? Te trezești odată cu găinile sau ești o pasăre de noapte? Lucrezi de acasă sau abia dacă ai timp să te bucuri de confortul propriei case? Iubești liniștea naturii sau preferi rumoarea și agitația unui oraș care nu doarme niciodată? 

Probabil că nu ai ținut niciodată cont de aceste aspecte atunci când ți-ai mobilat casa, însă Clara ne spune că de aici trebuie să pornești. De ce? Răspunzând unor astfel de întrebări, reușești să-ți faci o idee mai clară despre stilul tău de viață. Cu cât ești mai conștient/ă de nevoile și activitățile tale, cu atât vei găsi mai ușor soluții pentru ca mediul în care trăiești să fie în armonie cu felul tău de a fi. 

Clara aplică acest principiu și în teatru. Înainte de a imagina un spațiu pentru personajele dintr-o piesă, le analizează comportamentul. Care sunt elementele esențiale care definesc un personaj? Ceea ce ele fac! Pornind de la acțiunile lor, decorul și costumele sunt concepute în așa manieră încât actorii să poată exprima cât mai fidel exigențele impuse de un anumit rol. 

Orice fel de acțiune prezentă în viața ta poate fi o sursă de inspirație pentru cosmetizarea propriului spațiu.

CLARA POP

Uită-te pe fereastră

E dimineață. Te dai jos dintr-un pat uriaș cu baldachin și pernuțe moi din catifea. Mergi în bucătăria ta rustică, amenajată în stil Provence. Îți torni cafeaua de origine într-o ceașcă de porțelan pictată manual și te așezi la măsuța de mahon din sufragerie. În timp ce-ți savurezi momentul de liniște, admiri priveliștea de pe fereastră. Blocuri gri, împânzite cu antene parabolice și sârme pe care atârnă desuurile vecinilor de vizavi. Trezește-te, prințeso! Ești în Berceni. 

De multe ori, când ne decorăm locuința, avem tendința să uităm unde ne aflăm. Exteriorul unei case nu trebuie să fie în total dezacord cu interiorul acesteia. De ce? Un contrast vizual prea mare între ce vedem pe fereastră și lucrurile de care ne înconjurăm creează o tensiune care ne poate afecta fără să ne dăm seama. 

Clara pune accentul pe specificul comunității din care faci parte. Fie că vrei sau nu, trăiești în mijlocul unei societăți, care își are propriile reguli, valori și chiar norme estetice. 

Adaptează și combină stilurile la spațiul personal. Nu aduce elemente luxury într-o garsonieră. Spațiul îți dictează din start ce vrea și ce îți permite.

CLARA POP

Echilibrul și armonia sunt vitale pentru calitatea vieții. Nimic nu te împiedică să te visezi la Paris, dar dacă vrei să aduci un mobilier de inspirație Ludovic XIV într-o garsonieră de la periferia Bucureștiului, să știi că, pe termen lung, alegerea o să-ți provoace mai multe frustrări decât bucurii. 

De fiecare dată când vei coborî la magazinul de la colțul străzii, îți vei aminti că nu trăiești pe Champs Élysées. În aceeași idee, nu poți dormi pe o saltea pusă direct pe podea, când tu locuiești într-un cartier rezidențial.

De pildă, în teatru, orice scenografie trebuie să aibă în vedere posibilitățile scenei pe care va fi montată. Decorul unui spectacol pornește întotdeauna de la contextul în care va fi amplasat. Invers, este imposibil. 

Fii transparent/ă

Și în design interior, și în teatru, Clara zice mereu că e important SĂ VEZI și CE VEZI. Ea recomandă renunțarea la piesele de mobilier care au o adâncime foarte mare. Dacă optezi pentru spații de depozitare cât mai înguste, toate obiectele de care ai nevoie vor fi mereu la vedere și la îndemână.

Mai mult, această dispunere a obiectelor te va ajuta să fii ordonat/ă. Cutiile pline cu mărunțișuri și vechituri, debaralele pline ochi de lucruri pe care nu le mai folosești, toate acestea vor dispărea, iar casa ta va deveni un loc aerisit, în care te poți simți mai liber/ă și relaxat/ă. 

Asumă-ți ce nu poți ascunde

Make art from nothing — nișele din pereți, grinzile, stâlpii, țevile și burlanele le poți pune în valoare pictându-le și transformându-le în mici „colțuri artistice”. Decât să recurgi la soluții drastice, care ar putea micșora spațiul, alege să integrezi imperfecțiunile într-un mod creativ.

CLARA POP, scenografă și interior designer

Ai văzut vreodată un spectacol care are curajul să-și asume că nu e decât o ficțiune și lasă la vedere tot, până la peretele din spatele scenei? Este o idee apărută cu mai puțin de 100 de ani în urmă, care i-a aparținut unui mare creator de teatru: Bertolt Brecht. Spectacolele care nu ascund mecanismele iluziei, de multe ori, sunt chiar mai impresionante decât cele care încearcă să mascheze și cel mai mic amănunt.

Nu-ți obosi ochii

Un principiu provenit din pictură, care se aplică la fel de bine pe scenă și în viața cotidiană: compoziția. Uită-te cu atenție la tablourile marilor artiști și vei observa că privirea ta se plimbă pe pânză, urmărind un traseu predefinit. Ochii nu îți obosesc în fața unei picturi care are o compoziție bună, fiindcă privirea ta este purtată de la centrul de interes (primul punct al ansamblului care îți atrage atenția) și până la ultimul detaliu, construindu-ți gradual o poveste plină de sensuri. 

„Simetria strică prietenia.” este o vorbă des întâlnită printre artiști. De ce? Imaginează-ți că toate obiectele din apartamentul tău sunt de dimensiuni similare și sunt așezate la distanțe perfect egale, fără să existe o diversitate de forme, mărimi, culori. Într-o astfel de încăpere, nu poți distinge nimic, fiindcă totul e identic și, în același timp, plictisitor și repetitiv. Cu timpul, o astfel de dispunere devine obositoare și chiar te poate indispune.

Așadar, dă-ți voie să experimentezi și să te joci. În loc de trei tablouri mici, puse unul lângă altul, alege să pui unul singur, dar mai mare. Dacă tabloul are și o culoare predominantă în contrast cu restul cromaticii din cameră, iată cât de ușor ai obținut un centru de interes! Invitații tăi se vor holba încă de la intrare la acea pictură, iar apoi, privirea lor se va muta pe descoperirea întregii încăperi. 

Modul în care distribui obiectele și piesele de mobilier în casă este fundamental pentru o stare de bine.

CLARA POP

Lasă lumina să intre

În cele din urmă, Clara consideră că lumina joacă un rol esențial. Ce ne-am face fără lumini la teatru? Cum crezi că arată un decor foarte frumos într-o lumină foarte proastă ? Groaznic, desigur. Sau cum ți se pare un spectacol care amestecă la nesfârșit lumini în toate culorile? Obositor și enervant. 

Același lucru este valabil și pentru locuințe. Aici, Clara vorbește despre principiul coerenței. Câte corpuri de iluminat ai într-o încăpere? O veioză, o lustră, un lampadar și niște aplice? Uită-te la lumina pe care ele o emană. Este și caldă și rece? Nu este tocmai în regulă. În funcție de atmosfera pe care vrei să o creezi într-o cameră, reglează intensitatea luminii, dar și temperatura ei. 

În plus, nu e totul despre lumina artificială. Desigur că ne bucurăm de această mare descoperire din secolul al XIX-lea, dar o invenție mai fascinantă de atât este chiar lumina naturală. Lasă razele dimineții să te trezească și trage draperiile de la balcon pentru a privi apusul superb. Lumina naturală este sănătoasă, mai ales acum, când ne expunem atât de des ochii în fața ecranelor de la telefoane, laptop-uri, tablete și televizoare.

CLARA POP

Clara Pop este scenografă, designer de interior și tehnician în arte vizuale. A absolvit studiile de licenţă în scenografie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I. L. Caragiale” din Bucureşti şi, ulterior, studiile de master în performance design la Universitatea din Leeds, Marea Britanie. A urmat apoi un curs de design interior la DallesGO. De asemenea, a practicat dans sportiv timp de 12 ani, reuşind să se claseze, împreună cu partenerul său, în primele 24 de perechi la nivel naţional. A realizat scenografii pentru spectacole montate la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, Teatrul Excelsior București șiTeatrul Municipal Bacovia din Bacău, dar a făcut și asistență pentru proiecte de design pentru restaurante, ballroom-uri și locuințe.

portofoliu: BEHANCE

ARTICOLE SIMILARE

Andreea Sasu, dezvăluiri despre relația cu Philipp Plein. Când s-ar fi produs împăcarea și ce spune despre sarcină

Andreea Damian

Serialul „Grey’s Anatomy” revine cu sezonul 18

Andreea Damian

Cum să cumperi cadouri recesioniste

realitatea

Cum arată casa în care locuiește Liviu Vârciu cu familia lui. Vila de lux e dotată cu buncăr și o sală de cinema cu 8 locuri

Andreea Damian

FATA lui Ionita de la Clejani cerseste la Londra!

Fiul actorului Liam Neeson a renunțat la numele tatălui său. Motivul lui este impresionant

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu