Tabu
HEALTHSlider

Burnout ne afectează și când lucrăm de acasă. Cum evităm sindromul muncii în exces

Pandemia de Covid-19 a schimbat obiceiurile oamenilor. Și pentru unii, aceste schimbări sunt dificil de gestionat. Un psiholog de top francez ne oferă câteva sfaturi pentru a evita burn-out-ul atunci când lucrăm de acasă.

Oboseală intensă, tulburări de somn, anxietate. Aceste manifestări au un lucru în comun: epuizare. „Este un fel de revărsare, ceea ce înseamnă că persoana nu mai poate să-și asume ceea ce trebuie să-și asume”, explică Sandrine Vialle-Lenoël, psiholog și psihanalist.

Unul din doi angajați crede că a fost deja afectat de această epuizare profesională pe parcursul carierei, potrivit unui sondaj efectuat în 2019. Dar cum poți face diferența dintre epuizare și oboseală temporară? Tulburările de somn și epuizarea care nu se opresc cu odihna ar trebui să ne alerteze. De exemplu atunci când „weekendul nu este suficient pentru a relua lcururile luni”, precizează psihologul.

Telemuncă: „Nu mai există nici un dispozitiv de decompensare”

Acest fenomen pare să fie în creștere de când telemunca a devenit ceva obișnuit pentru angajați. Și asta nu surprinde pe experți. „Există mai multe riscuri în telemuncă, deoarece nu mai există un blocaj de decompensare”, explică specialiștii citați de Femme Actuelle.

Lipsa relațiilor sociale favorizează această epuizare profesională. „Avem nevoie de prezența celuilalt, avem nevoie de privirea lor vie, nu avem nevoie doar de imaginea sau vocea lor, ci trebuie să vedem o persoană în carne și oase”, precizează psihologii.

Este acest burnout profesional neapărat consecința vulnerabilității personale? Sandrine Vialle-Lenoël nu crede că „este o chestiune de fragilitate, este într-adevăr o chestiune de mediu”. Și din motive întemeiate: angajații au mai puțin spațiu și se mișcă mai puțin , ceea ce are inevitabil consecințe asupra echilibrului lor mental.

Burnout: sfaturi pentru a evita epuizarea


Te simți obosit la serviciu? Burnout-ul nu este inevitabil și există modalități de a-l evita. Sandrine Vialle-Lenoël recomandă:

  • să nu stai pe scaun toată ziua și să te miști în fiecare oră. „Statul în șezut ore în șir este epuizant”, explică psihologul.
  • fii atent la ritmurile sale, la ceea ce ne face să ne simțim bine și la ceea ce ne scutește de oboseală.
  • să nu stai cu ochii doar e-mailuri și notificări
  • încetează să te intimidezi personal.
  • nu ezita și consultă un specialist. „Nu ar trebui să aștepți prea mult când simți că simptomele apar, deoarece atunci când încep să se instaleze, burnout-ul s-a instalat cu adevărat și devine extrem de dificil să treci peste el” .

Telemunca vine cu o anumite libertate, iar această libertate are două tăişuri. Pe de o parte este minunat că avem libertatea de a ne regândi stilul de viaţă şi de a ne proiecta spaţiul în care lucrăm. De cealaltă parte este dificil, pentru că această libertate “totală” vine cu o lipsă a regulilor şi a graniţelor. O altă responsabilitate în plus pentru noi: să le stabilim. Dacă înainte două medii îndeplineau două funcţii diferite, acum avem acelaşi mediu care trebuie să acopere atât partea de muncă cât şi cea în afara muncii.

ARTICOLE SIMILARE

Mihaela Rădulescu e nostalgică! De ce îi e dor vedetei?

Tabu Tabu

O cântăreață foarte apreciată recunoaște că a plătit prostituate pentru sex

Andreea Damian

Adi Minune, internat de urgență în spital. Ce a pățit manelistul

Andreea Damian

Femeia care seamănă leit cu Jennifer Lopez face senzație pe Internet

Andreea Damian

Doliu în muzica populară. A murit artistul Tiberiu Ceia

Andreea Damian

Irina Shayk, prima reacție în contextul războiului din Ucraina. Ce mesaj are rusoaica

Andreea Damian

Scrie un comentariu