Tabu
CULTURESlider

Consultații poetice și coregrafice ⎢ Valentina de Piante

Pe 19 martie 2021, Valentina de Piante este prima dintre cei patru artiști invitați să ofere consultații coregrafice în cadrul unui proiect lansat anul trecut în parteneriat cu Insula 42 și PEN România, căruia, în 2021, i se alătură și Centrul Național al Dansului București. 

Istoria consultațiilor poetice 

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultații poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. 

Principiul era foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se continuă prin recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.

Inițiate de Théâtre de la Ville – Paris la începutul pandemiei, consultațiile poetice au fost reinventate pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. 

Până în prezent, peste 90 de actori francezi și străini s-au reunit într-o „trupă imaginară” pentru a oferi consultații prin telefon și peste 35 de parteneri internaționali oferă consultații în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină… și română. 

O inițiativă de solidaritate europeană, proiectul a pornit inițial prin intermediul telefonului, ce pune în legătură oameni, indiferent de țara de origine, accentuând importanța creativității ca generator al unui dialog care vindecă și chestionând, totodată, rolul și spațiul artei în societatea europeană.

Consultații coregrafice la București 

În 2020, consultațiile poetice în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42 și PEN România, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.

În 2021, Centrul Național al Dansului București se alătură proiectului, iar consultațiile poetice se metamorfozează în consultații coregrafice/dansate. CNDB a invitat, astfel, patru artiști:  Valentina de Piante, Mădălina Dan, Corina Dumitrescu și Florin Fieroiu, care vor oferi participanților prescripții artistice în următoarele luni. Pe 19 martie 2021, Valentina de Piante este prima dintre cei patru artiști invitați să ofere consultații coregrafice. 

Acesta este un eveniment fără public și are un număr limitat de 4 consultații disponibile (de la orele 18:00, 18:40, 19:20 și 20:00). Distribuirea acestora este gratuiă și se face prin concursurile de pe paginile de Facebook și Instagram ale CNDB.

Despre Valentina de Piante 

Valentina de Piante este lector universitar, doctor în artele perfomative, coordonator de proiecte, coregraf și performer, practician al metodei Feldenkrais®

Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. 

A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București-Budapest și la Centrul Cinetic. În decembrie 2020, primește Premiul CNDB pentru activitatea sa ca artist independent.

În 2016, a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi de la Festivalul Internațional de la Viena. Ca artist, studiază o abordare circumferențială asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. 

Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice interdisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul în educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500 sau Family Arts Project.

Este membru fondator al asociației Viu Grai și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Areal, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația Dante Alighieri-București.

ARTICOLE SIMILARE

Serena Williams o apără pe Meghan Markle, după interviul exploziv. Ce mesaj îi transmite

Andreea Damian

Ştiaţi că s-a descoperit tratamentul care reduce riscul transmiterii virusului HIV-SIDA?

realitatea

Randy Meisner, membru fondator al The Eagles, a decedat la 77 de ani

Tabu Tabu

Efectele negative neașteptate pe care izolarea socială le are asupra sănătății

Andreea Damian

De ce nimeni nu purta mască la Premiile Oscar 2021

Andreea Damian

Vedete nascute pe 30 septembrie!

realitatea

Scrie un comentariu