Considerat o urgență medicală, șocul anafilactic este o reacție alergică severă care poate duce la moartea pacientului. Acesta poate fi cauzat de diferiți factori alergenici.
Șocul anafilactic este cea mai severă manifestare a unei reacții alergice. Numită și anafilaxie, această urgență medicală afectează aproape 5% din alergii, conform specialiștilor. Este necesar să interveniți rapid, deoarece această formă de alergie este violentă și foarte rapidă. În cele mai grave cazuri, pacientul poate muri.
Diferite cauze pot fi responsabile de șocul anafilactic. În 60% din cazuri, alimentele sunt cauza anafilaxiei. Cei mai frecvenți alergeni provin din lapte de vacă sau de capră, ouă, susan, crustacee, pește, nuci și kiwi. Acest fenomen poate apărea și în timpul unei alergii la medicamente, latex și mușcătura unui himenopter (viespi, albine, viespi). Reacția alergică apare de obicei la cinci până la douăzeci de minute după contactul cu factorul alergenic. Unele vaccinuri pot provoca, de asemenea, anafilaxie. Cazuri rare de reacții anafilactice au fost identificate după injectarea vaccinului ARN mesager Pfizer/BioNTech .
Care sunt simptomele șocului anafilactic?
Anafilaxia se manifestă de obicei prin faptul că pacientul se simte rău după ce a ingerat alimente, a fost mușcat de insecte sau a luat medicamente. Mai multe simptome pot fi legate de șocul anafilactic.
- Simptome respiratorii. Pacientul poate avea dificultăți de respirație și respirație șuierătoare, cauzate de umflarea gâtului și a căilor respiratorii. De asemenea, el poate avea astm și un nas curbat.
- Simptome cardiace. Reacția alergică se poate manifesta ca bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială scăzută și tahicardie.
- Simptome cutanate. Erupțiile cutanate, care pot provoca mâncărime, pot apărea la o persoană afectată de șoc anafilactic.
- Simptome digestive. Pacientul poate prezenta vărsături, greață, diaree și dureri abdominale.
Anafilaxia poate provoca, de asemenea, somnolență, leșin, stop cardio-respirator și pierderea cunoștinței. Angioedemul poate fi, de asemenea, unul dintre simptomele asociate șocului anafilactic. Acest fenomen are ca rezultat umflarea rapidă a pielii și a mucoaselor situate pe cap și gât. Dar angioedemul nu înseamnă neapărat asfixie. Dar, deoarece se prezintă rar izolat, este însoțit de alte simptome: urticarie, astm sau altele, junge întotdeauna la glotă și provoacă asfixiere și este, de asemenea, primul simptom al șocului anafilactic.
Ce trebuie făcut în caz de anafilaxie?
În caz de suspiciune sau șoc anafilactic, este necesar să apelați la 112. Singurul tratament care oprește alergia este adrenalina, care apare adesea sub forma unui stilou auto-injector. Este recomandabil ca un alergic susceptibil la anafilaxie să aibă întotdeauna epinefrină injectabilă la îndemână. Alergologul poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a fi ingerate, cum ar fi antihistaminice, corticosteroizi sau un bronhodilatator, un aerosol pentru a inhala. În marea majoritate a cazurilor, o singură injecție de adrenalină va calma reacția alergică severă. Uneori este necesar să se injecteze o a doua doză unui pacient la zece până la cincisprezece minute după prima administrare.
Șoc anafilactic: se poate preveni anafilaxia?
După un prim șoc anafilactic, pacientul trebuie să fie supus mai multor teste pentru a determina originea acestuia. Examinările medicale se fac de obicei pentru a distinge factorul alergenic. O alergie alimentară este mai dificil de detectat decât o alergie la medicamente sau la mușcăturile de insecte. În cauză ? Multe alimente pot fi suspectate în cazul unei reacții alergice. Odată ce alergenul a fost identificat, medicii recomandă evitarea alergenilor. Ca măsură de precauție, pacientul trebuie să aibă întotdeauna asupea sa epinefrină autoinjectabilă.