Brown-out este o nouă formă de depresie legată de muncă care ar putea deveni mai frecventă în următorii ani. Brown-out-ul, care se referă literal la o „scădere a puterii”, afectează tot mai mulți lucrători. Dar care este această nouă tulburare și care sunt simptomele la care trebuie să fii atent?
Brown-out-ul nu trebuie confundat cu burn-out-ul, care descrie o stare de epuizare extremă după expunerea prelungită la stres, sau cu bore-out-ul, cunoscut și sub numele de „epuizare profesională prin plictiseală”, care afectează persoanele care au o nemulțumire reală vizavi de viața profesională.
Brown-out este o tulburare care macină persoanele la locul de muncă, dar care nu mai găsesc sens în munca lor. Această afecțiune afectează în principal persoanele cu un nivel ridicat de educație sau abilități și trebuie să îndeplinească sarcini pe care le consideră degradante în raport cu cunoștințele și experiența lor. Acest sindrom se traduce, în general, printr-un dezinteres progresiv și senzația de a efectua în fiecare zi sarcini absurde și fără sens.
Demotivare
Brown-outul înseamnă practic un psihic aflat în „recesiune“, care rezultă din absurditatea sarcinilor pe care angajatorul le cere de la angajat. Angajatul care nu împărtășește același spirit sau valorile companiei în care lucrează va deveni treptat demotivat și va începe să pună la îndoială legitimitatea și necesitatea a ceea ce i se cere. El rămâne blocat în această stare care poate provoca daune mari, cum ar fi apariția depresiei. Cauzele pot fi multiple, cum ar fi o cerere de loialitate nelimitată față de companie, practici înșelătoare (în publicitate, de exemplu) sau un sistem de management care favorizează numerele în detrimentul calității. Dezinteresul devine total, munca solicitând angajatului cea mai rea și nu cea mai bună parte din sine, ceea ce are ca urmare afectarea creierului.
Simptomele sindromului Brown-out
- Sentimentul de a fi inutil. Te simți inutil și motivația ta este scăzută. Nu mai simți nici o plăcere în munca ta. Chiar dacă nu treci cu vederea niciuna dintre lucrările de care trebuie să te ocupi, oboseala te învinge și nu te mai interesează. Nu mai ești stimulat și astfel pierzi încrederea în tine și în abilitățile tale.
- Pierderea sensului. Nu îți mai înțelegi rolul în companie. Nu îți numeri orele la birou, dar nu te mai recunoști în munca depusă și ai dificultăți în finalizarea proiectelor.
- Devalorizare. Ai impresia că nu mai ești indispensabil și important pentru compania pentru care lucrezi. Ai senzația că ai devenit inutil.
- Angajament scăzut. Ai devenit campionul la absențe. Fugi de întâlniri și îți iei concediu medical din ce în ce mai des, pentru că nu mai ai motivația.
- Simțul umorului ți-a dispărut, plângi mai des și ești mai iritabil.
- Probleme fizice. Pot apărea semne fizice: nu dormi bine, dieta lasă de dorit, ceea ce se traduce printr-o scădere de energie.
- Dezangajare emoțională. Această devalorizare și oboseala sunt resimțite chiar și în viața personală. Este posibil să nu te mai simți util în propria ta familie și să nu mai ai chef să ieși sau să vezi prieteni.