Tabu
LIFESTYLESlider

Drepturile pe care femeile riscă să le piardă în Afganistan

Să se machieze, să lucreze, să iasă singure din case, acestea sunt drepturile pe care femeile afgane riscă să le piardă după ce țara a căzut în mâinile talibanilor. La 20 de ani după ce au fost alungați, talibanii au revenit la putere în Afganistan. Dacă jură că vor să acorde anumite drepturi femeilor, există multe semne că femeile afgane se vor întoarce la o viață grea.

Ar trebui să îi credem pe talibani? De la revenirea lor la putere, după o ofensivă fulgerătoare care le-a permis să cucerească Afganistanul în zece zile, islamiștii s-au străduit să afișeze o imagine respectabilă și să promită respectarea drepturilor femeilor, în limitele șariei. Aflați la putere, între 1996 și 2001, au ucis cu pietre femeile vinovate de adulter, interzicând femeilor afgane să studieze, să lucreze sau să iasă fără a fi însoțite de un tutore de sex masculin. S-au schimbat, au spus ei în timpul conferinței de presă, în căutarea respectabilității. Emiratul islamic pe care doresc să îl înființeze va avea un „guvern incluziv”, la care vor participa femeile, a afirmat el: se vor bucura de drepturile acordate de Coran, vor putea lucra „în sectorul sănătății și în altele”. Rămâne totuși vag dacă ele vor avea acces la studii.

De la căderea Kabulului duminică, talibanii au cerut femeilor să meargă la muncă, susținând că nu au de ce să se teamă. De luni de zile, talibanii avansează și comit abuzuri care le contrazic retorica recentă. Femeile au fost amenințate, ucise, răpite. La fel ca Salima Mazari, una dintre puținele femei guvernatoare de district, aflată în spatele milițiilor cetățenești care vizau oprirea avansului talibanilor. A fost capturată acum câteva zile. Sau Zarifa Ghafari, primarul orașului Maidan Shar, la 50 km de Kabul, ținta amenințărilor de câțiva ani și al cărui tată a fost asasinat în capitală.

Atacurile au vizat și școlile de fete, ca și în luna mai din Kabul, unde 85 dintre ele și-au pierdut viața. În ultimele zile, în orașul Herat, casele femeilor activiste și jurnalistelor au fost marcate de talibani. 80% dintre afgani care au părăsit casele din luna mai sunt femei și copii. Milioane dintre ei se tem astăzi pentru viața lor, dar și pentru progresele din ultimii douăzeci de ani.

Dreptul de a merge la școală și de a lucra

Căderea talibanilor în 2001 a redeschis drumul către studii pentru fete. Este dificil să știm cu exactitate care e procentul de femei afgane sunt de fapt educate: aproape mai mult de 50% dintre ele, conform celor mai optimiste statistici, potrivit unui raport al ONG-ului Human Rights Watch. Cu toate acestea, unele au studiat la universitate. În luna mai, de exemplu, femeile au reprezentat aproape 50% din studenții de la Universitatea din Herat, al treilea oraș ca mărime al țării. Dar marți, 17 august, martorii au raportat că au văzut talibani înarmați refuzând accesul în campus profesorilor și studenților. La Universitatea din Kabul, studentelor li s-ar fi refuzat dreptul de a părăsi căminele fără a fi însoțite de un bărbat.

Același lucru este valabil și pentru cele care lucrează. Multe femei afgane și-au găsit un loc de muncă și chiar au avansat pe poziții de putere. Au devenit ofițeri de poliție, soldați, magistrați, jurnaliști, parlamentari (au ocupat 27% din locuri), femei de afaceri, profesori, medici, sportivi, primari, guvernatori de district. În ultimele luni, politicienele, activistele și jurnalistele au fost ținta amenințărilor sau asasinărilor. Mulți spun că numele lor apar pe liste, iar martorii susțin că talibanii merg ușă în ușă pentru a vâna magistrați, activiști, jurnaliști, influenceri de sex feminim

Ieși singură, dansează, machiază-te …

Sub fostul regim taliban, între 1996 și 2001, islamiștii fanatici au forțat femeile să poarte burqa și le-au obligat să călătorească însoțite de un tutore de sex masculin – soț, tată, frate. cine sfida aceste reguli, era pedepsită aspru. Potrivit Human Rights Watch, încă din 2019, într-o regiune preluată de talibani, patrulele au efectuat controale morale, inspirate de poliție „promovând virtutea și prevenind viciul”, activă în anii ’90 .

New York Times raporta că în Mazar-e Charif, patrulea cel mai mare oras din Afganistan, femeile care au ieșit singure la cumpărături au fost trimise acasă. În provincia Balkh, o tânără de 22 de ani, singură și îmbrăcată în blugi, a fost împușcată la începutul lunii august, potrivit presei locale. Un mesaj vocal publicat pe Twiiter care provenea de la un mullah arată că femeilor li se cere să nu se teamă să iasă afară … cu condiția să nu poarte machiaj. Dincolo de machiaj, pericolul este mare. Sub fostul regim taliban, jocurile, muzica și chiar zmeele, care erau foarte populare printre afgani, erau interzise.

Aproape 10 ani în plus la speranța de viață

Între 2000 și 2018, speranța de viață a femeilor afgane a crescut de la 57 la 66 de ani, potrivit datelor Băncii Mondiale. Rezultatul se datorează unui acces mai mare la asistență medicală datorită deschiderii de centre de sănătate și spitale de ultimă generație. Între 2002 și 2017, din 100.000 de nașteri, numărul femeilor care au murit la naștere a scăzut de la 1.300 la 638, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Nimic nu este clar pe acest subiect nici în anii următori. Talibanii fac apel la medicii și asistentele medicale să se întoarcă la muncă. Cu toate acestea, în mai multe zone aflate sub controlul lor, cum ar fi marele oraș Kandahar, clinicile pentru femei au fost închise.

Chiar dacă islamiștii permit femeilor să fie tratate, banii riscă să se epuizeze. Bugetul de stat afgan depinde de donațiile din partea comunității internaționale, care sunt în continuă scădere, iar femeile afgane sunt primele victime, după cum arată un raport Human Rights Watch, publicat în mai anul trecut.

ARTICOLE SIMILARE

IATA cu cine si-a inselat nevasta CONNECT-R! Foto!

Celebritati nascute pe 17 aprilie!

realitatea

Top 14 cele mai frumoase cascade din America

Meghan Markle, însărcinată cu gemeni. Toate detaliile despre sarcina Ducesei

Andreea Damian

A copiat ținutele vedetelor pentru a demonstra că mărimea nu contează

Andreea Damian

Cum să rezolvi problemele de cuplu cauzate de apariția copilului

Andreea Damian

Scrie un comentariu