Tabu
HEALTH

Kombucha – băutura elixir pentru sănătate: cum se prepară și care sunt beneficiile sale

Kombucha este băutura considerată elixir pentru sănătate. Această băutură este spumantă și răcoritoare, cu un gust acidulat, sinonim cu bunăstarea. Dar înainte de a ajunge pe rafturile noastre, a străbătut lumea. Ar fi apărut în Manciuria în urmă cu peste 2.000 de ani, așa cum menționează scrierile chineze care datează din 250 î.Hr. Kombucha își ia numele de la japonezi, care înseamnă „ceai de alge marine”.

Această „ciupercă cu viață lungă” este de fapt o colonie de bacterii și drojdii sub formă de disc gelatinos, nu foarte gustos, capabilă să fermenteze ceaiul negru dulce pentru a-l transforma într-o băutură magică. Populară în țările din est de la începutul secolului al XX-lea, este o adevărată nebunie astăzi.

Beneficii

Bogat în probiotice de origine naturală, acest concentrat de beneficii are reputația de a rezolva problemele digestive. Conține mulți acizi, vitamine și milioane de bacterii bune care, prin colonizarea stomacului și a intestinelor, stimulează flora intestinală și mai general organismul pentru a întări sistemul imunitar. Afirmații nu dovedite științific, dar susținute de adepții săi.

Kombucha conține, de asemenea, antioxidanți, poate ucide bacteriile dăunătoare și poate ajuta la combaterea mai multor boli.

Cum se prepară Kombucha

Pentru fiecare litru de băutură se folosește un „pui” de ciupercă obținut recent din ciuperca „mamă”. Acești pui se ridică la suprafața băuturii. E bine să nu fie expusă la soare și să fie spălată cu oțet de mere înainte de a o folosi.

Ingrediente și mod de preparare

În apă (plată sau de izvor) se pun 100 g zahăr și 6 g de ceai negru sau verde. Se acoperă carafa cu un tifon strâns cu un elastic pentru a evita pătrunderea insectelor sau a prafului. În următoarea băutură se pun 100 ml din ceaiul precedent și 100 ml oțet de cidru pentru a acidifica mediul. Se poate conserva o săptămână la frigider. Ciuperci proaspete, numite ciuperci de ceai- se pot cumpăra prima dată de pe site-uri specializate.

ATENȚIE! Nu se folosesc obiecte sau vase de metal, ci doar din sticlă, porțelan, ceramică smălțuită, lemn sau plastic. Metalul omoară cultura.

Pentru începători și cei grăbiți, băuturile fermentate „gata de băut” sunt o alternativă bună, optând pentru variantele „nepasteurizate” și „nefiltrate” care păstrează toate calitățile acestor organisme vii.

ARTICOLE SIMILARE

Tot ce trebuie sa stii despre tensiunea arteriala la gravide

realitatea

Când să faci un test de sarcină și care este cel mai potrivit

Tabu Tabu

Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

Andreea Damian

Ora meselor ne influențează starea de spirit: cel mai prost moment pentru a mânca

Andreea Damian

6 semne că-ți lipsește vitamina D

Andreea Damian

Cazurile de anorexie la copiii de opt ani s-au dublat în ultimul deceniu

realitatea

Scrie un comentariu