Când eram copii, părinții noștri ne-au avertizat să nu înghițim niciodată gumă de mestecat. Unii dintre noi își amintesc și acum acele profeții groaznice: „Va rămâne lipită de stomacul tău pentru totdeauna!” Ei bine, a sosit în sfârșit momentul să risipim aceste temeri.
În acest articol vei afla ce se întâmplă cu adevărat atunci când înghiți din greșeală guma preferată.
Odată înghițită, guma se mestecat NU se lipește de niciun perete al tractului digestiv. Se va plimba pe tubul digestiv, din esofag, în stomac, în în intestinul gros, colon și apoi va fi evacuată pe cale naturală, explică medicii. Ca orice corp străin, va fi expulzată în câteva zile aproape intactă, în funcție de ritmul de tranzit al fiecărei persoane.
Enzimele din ficat conservă guma pentru a proteja corpul de o reacție alergică sau intoxicație. De asemenea, acidul clorhidric din stomac distruge ingredientele care dau gust gumei – zahăr, arome, etc. După ce guma și-a pierdut din consistență și gust, datorită enzimelor digestive, este eliminată prin intestine în maximum 24 de ore.
Nu există niciun risc dacă înghiți guma de mestecat, spun profesioniștii din sănătate. Înghițirea gumei de mestecat este complet inofensivă, în afara situației în care ar lua-o pe un traiect greșit, prin trahee, și ar ajunge în plămâni. Atunci, da, ar putea fi grav, dar riscul de a se întâmpla așa ceva este, totuși, minim.
Devine îngrijorător totuși dacă înghiți mai multe gume de mestecat. Vei suferi, foarte probabil, de puternice dureri abdominabile și de constipație, avertizează medicii. Ar trebui să suni medicul, dacă după ce ai înghițit o gumă de mestecat observi că temperatura corpului depășește 37,5 grade Celsius, tensiunea arterială crește peste 13/8, apar mâncărimi pe piele, bubițe și senzație de arsură, vomiți și ai crampe.