Toți românii privesc cu îngrijorare spre Ucraina, țară aflată sub asediu de trupele rusești. Este indicat să știm ce trebuie să facem și cum să ne protejam în caz de război.
Iată unde trebuie să te adăpostești și ce provizii trebuie să-ți faci în cazul unui război!
În primul rând te pui la adăpost. O listă actualizată publicată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) include adresele a 4.358 de adăposturi de protecţie civilă aflate la subsolurile unor instituții, clădiri de birouri sau blocuri din țară. 1.171 dintre acestea sunt în București.
La momentul actual, în Capitală există aproximativ 165 de adăposturi de protecție civilă în Sectorul 1, alte 340 de adăposturi în Sectorul 2, 150 în Sectorul 3, 160 în Sectorul 4, încă 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6.
Dacă nu ai acces la un astfel de adăpost, caută un loc liber, departe de marile orașe. Apoi trebuie să-ți procuri apă și hrană. Acestea te vor ajuta să supraviețuiești celor mai grele condiții. Nu uita că apa este mai importantă decât mâncarea, în acest caz. Fără apă, un om poate supraviețui 3 zile, în schimb, fără mâncare, se poate supraviețui și 40 de zile.
De asemenea, cumpără produse neperisabile, precum conserve, biscuiți, chestii care nu necesită preparare termică. Este esențial ca în momentul în care începe un război să ai și o trusă de prim ajutor dar și medicamente.
Iată ce trebuie să cuprindă o trusă de urgență în caz de război!
Filtre de apă
Conserve
Batoane proteice
Un briceag multifuncțional, de calitate
Apă potabilă
Vitamine
Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii)
Lanternă și baterii + baterii de rezervă
Trusă medicală cu alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice.
Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
Brichetă și/sau chibrituri
paturi
Radio portabil
Masca de gaze
Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință.