Tabu
HEALTH

Top 10 alimente bogate în iod

Iodul este un aliat valoros al organismului nostru, mai ales în cazul unui atac nuclear. Într-adevăr, granulele stabile de iod ar permite tiroidei să absoarbă iodul radioactiv dispersat în mediu. Cu toate acestea, iodul joacă un rol și mai important pentru corpul nostru.

Ce este iodul și care este rolul lui în organism?

Iodul este un mineral esențial pentru funcțiile corecte ale tiroidei. De asemenea, este important pentru producerea hormonilor tiroidieni care ajută la creșterea și metabolismul. Deficitul de iod poate duce la întârzierea mentală, tulburările psihice și fizice la adulți și risc crescut de cancer tiroidian, boală fibrocistică a sânului, colesterol ridicat, letargie, oboseală, depresie, creștere în greutate și umflarea tiroidei.

Deci, trebuie să ne asigurăm că luăm alimente bogate în iod în cantități suficiente. Cea mai mare sursă de alimente bogate în iod se găsește în mare / ocean.

Se găsește, de asemenea, în multe ingrediente, principala fiind sarea alimentară, numită și sare de masă.

Necesarul de iod variază de la persoană la persoană. Pentru adulți, aportul zilnic de iod ar trebui să fie de 150 µg. În timpul sarcinii, aceste nevoi sunt crescute și ajung la 200 µg/zi. Aceste niveluri trebuie respectate pe tot parcursul alăptării.

Pentru copii, vârsta determină aportul necesar de iod:

De la unu la trei ani: 80 µg/zi
Patru până la șase ani: 90 µg/zi
Șapte până la nouă ani: 120 µg/zi
Zece ani și peste: 150 µg/zi

Cele 10 alimente bogate în iod

1. Fructe de mare

Oceanul are abundență de alimente bogate în iod. Diferite soiuri de fructe de mare cum ar fi creveții, homari, stridii, etc. sunt surse bune de iod. Iodul se găsește chiar și în alge marine.

2. Năsturel

Este una dintre cele mai vechi legume cu frunze consumate de om. În afară de faptul că oferă multe vitamine și substanțe nutritive pentru sănătate, are și iod. Este cea mai cunoscută sursă de iod pentru vegani.

3. Ouă

Ouăle sunt o altă sursă bogată de iod. Și sunt și foarte accesibile.

4. Produse lactate

Produsele lactat sunt surse foarte bune de iod.

5. Sare

Iodul se adaugă acum și la sare de masă. Iodul din sare ajută la menținerea sănătății tiroidei și multe alte probleme de sănătate. Nu toate sărurile de pe piață sunt iodate; verificați eticheta ambalajului de sare pentru conținutul său de iod.

6. Legume

Legume, cum ar fi anghinare, spanac, soia, napi, cartofi, leguminoase, mazăre, fasole, porumb, broccoli și conopidă etc conține iod pe care îl prelucrează din sol. Cantitatea de iod din aceste legume depinde de conținutul de iod al solului din zona respectivă. Gătirea acestor legume nu reduce cantitatea de iod din ele.

7. Fructe

Fructele sunt o altă mare sursă de iod. Fructele conțin antioxidanți, vitamine, minerale împreună cu iod, care este foarte util pentru organismul uman. Fructele care conțin iod sunt căpșuni, afine, smochine, ananas, mere, nucă de cocos, grepfrut, kiwi,  mango, caise etc.

8. Condimente

Unele condimente includ iod. Aceste mirodenii sunt piper și scorțișoară.

9. Ierburi

Anumite ierburi conțin, de asemenea, iod – fenicul, isop.

10. Sare de Himalaya

Această sare este cunoscută și sub denumirea de sare gri. Aceasta este o sursă foarte bună de iod.

ARTICOLE SIMILARE

Xerostomia | Care sunt soluțiile pentru tratarea uscăciunii gurii?

Andreea Damian

Cum ajungi la un spital bun din Turcia atunci cand nu mai ai solutii in tara ta

Tabu Tabu

Aquatique, cea mai buna apa minerala plata pentru sugari si copii mici

realitatea

Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii

Andreea Damian

Odinofagie | Ce este acest simptom dureros al Covid-19

Andreea Damian

Cum poate fi tratată depresia fără medicamente?

Andreea Damian

Scrie un comentariu