Tabu
HEALTH

Cele 10 alimente cu cel mai mic indice glicemic

Aceste alimente nu cresc glicemia și favorizează sațietatea.

Indicele glicemic (IG) reprezintă dulceața unui aliment. Cu cât este mai mare, cu atât alimentele provoacă o creștere a glicemiei, adică a nivelului de zahăr din sânge, atunci când este consumat. Organismul produce apoi o doză mare de insulină, ceea ce duce la depozitarea zaharurilor sub formă de grăsime și provoacă o senzație de foame.

IG variază de la 0 la 100, 100 fiind cea mai mare valoare indexată pe un aliment de referință: glucoza pură. Se spune că IG este ridicat atunci când este peste 60.

În schimb, alimentele cu IG scăzut promovează sațietatea și limitează creșterea nivelului de zahăr din sânge. Ele sunt deci incluse într-o alimentație variată si echilibrată, pentru limitarea poftelor, controlul greutății și sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet sau prediabet. Dar care sunt aceste alimente cu IG scăzut?

Legumele verzi

Varză, broccoli, spanac, praz, fasole verde. Legumele verzi au un indice glicemic destul de scăzut, în jur de 15, cu excepția fasolei verzi al cărui IG crește la 30.

Avocado

Avocado are un IG scăzut, în jur de 10. Este, de asemenea, o sursă bună de acizi grași benefici pentru sănătatea cardiovasculară și multe vitamine.

Fructe oleaginoase

Migdale, nuci, fistic sau semințe de pin: IG lor este de aproximativ 15 sau 20.

Dar atenție: aceste semințe oleaginoase sunt foarte calorice și, prin urmare, trebuie consumate cu moderație. O cantitate mică este suficientă!

Leguminoase

Alimentele din familia leguminoaselor, care include linte, mazăre, năut sau chiar fasole albă, roșie sau neagră, au un IG moderat, între 30 și 40.

Cereale integrale

Cerealele integrale au un IG mai mic de 45, spre deosebire de cerealele rafinate și făinurile, care au un IG ridicat. Acest lucru este valabil mai ales pentru pâinea integrală, cu un IG relativ scăzut (aproximativ 35), spre deosebire de pâinea albă al cărei IG este de aproximativ 70.

Orez

Chiar și alb, orezul are un indice glicemic destul de scăzut, în jur de 58. Orezul brun are un IG de 50. Atenție, însă, la așa-numitul orez „gătit rapid”, a cărui structură a fost modificată și care are un IG foarte mare, în jur de 85.

Paste integrale

Pastele integrale sau semiintegrale au un IG moderat, în jur de 50. Iar dacă sunt gătite al dente, IG lor nu va depăși 40.

Fructele

Toate fructele conțin zahăr, fructoză, astfel încât IG lor nu este printre cele mai scăzute.
Fructele roșii (coacăze negre, căpșuni, mure, cireșe, zmeură, afine, coacăze) au totuși un IG destul de scăzut, între 15 și 30. Cel al merelor și perelor este mai mare, aproape de 40. Pepenele verde are un IG în jurul valorii de 70.

Muesli simplu

IG al musliului simplu oscilează în jurul valorii de 50: de aceea consumă-l dimineața.

Carne și pește

La fel ca ouăle și fructele de mare, acestea conțin foarte puțini carbohidrați. Prin urmare, IG lor este aproape nul! Dar ai grijă cum le gătești.

ARTICOLE SIMILARE

Cum face bani YouTube din videoclipuri false despre vindecarea cancerului

Andreea Damian

Perioada de izolare la domiciliu a salvat milioane de vieți în Europa

Andreea Damian

Cazurile de anorexie la copiii de opt ani s-au dublat în ultimul deceniu

realitatea

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Andreea Damian

Coronavirus: de ce oamenii iau tot mai multe boli grave de la animale

Andreea Damian

Cât de periculoase sunt, de fapt, băuturile dietetice

Andreea Damian

Scrie un comentariu