Temperaturile ridicate de vară pot crește unele simptome ale menstruației. Un ginecolog și un naturopat împărtășesc sfaturi de aplicat pentru a trece cu bine peste această perioadă delicată din lună.
Iarna, pentru a ameliora disconfortul menstruației și anumite simptome dureroase sau neplăcute, folosim sticla cu apă caldă, hibernăm sub plapumă sau ne răsfățăm cu multe băuturi calde. Dar vara, este dificil să folosești aceleași trucuri. Totuși, dacă sezonul de vară nu accentuează durerea, mediul poate modifica sau agrava anumite simptome, subliniază Hélène Jacquemin Le Vern, medic ginecolog, citat de Madame Figaro. Plecarea în vacanță, stresul care vine odată cu ea, poate face deregla ciclul din cauza noilor obiceiuri și schimbărilor. Unele reflexe oferă ușurare și ajută la trecerea perioadei.
Bea mai multă apă
Bea chiar mai multă apă decât de obicei. Hidratarea poate ameliora durerile de cap legate de menstruație și căldură. Prin furnizarea de minerale, îmbunătățim și funcționarea mușchilor, putem reduce astfel crampele abdominale. Consumul de lichide va relaxa ușor corpul și va ajuta la eliminarea retenției de apă. »
Pentru a face acest lucru, optăm pentru forma clasică cu apă minerală, sau cea aromată, cu ceaiuri de plante cu gheață, de exemplu, care poate fi o modalitate bună de a calma durerea. Naturopatul Marjorie Malgras îl recomandă pe cel de zmeură, cu proprietăți antiinflamatorii. Bem câteva căni pe zi înainte de debutul menstruației și în primele zile ale acesteia. Ceaiul din plante de codița șoricelului poate ajuta și la combaterea durerii, în jur de trei căni pe zi, din a 10-a până în a 24-a zi a ciclului, adaugă medicul naturist.
Adaptează-ți dieta
Când suferiți de disconfort în timpul menstruației vara, conținutul farfurii este important. În practică, este mai bine să nu mai consumați alimente prea dulci, sărate sau procesate, care vor încetini funcționarea organismului. Optăm pentur o alimentație sănătoasă bogată în proteine. Acestea vor face posibilă limitarea poftelor de dulce și sărat în timp ce elimină apa din țesuturi dacă există retenție de apă. În plus, proteinele permit o mai bună transmitere a neurotransmițătorilor responsabili de bunăstare și somn, explică Marjorie Malgras.
Pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți starea de spirit, medicul naturist mai recomandă să apelați la „alimente bogate în omega 3, precum sardinele, macrou și uleiul de nucă”, cele bogate în vitamine B (legume de culoare verde închis și cereale integrale), cele bogate în magneziu (alune de pădure, migdale, ciocolată neagră) și potasiu (banane sau avocado).
Schimbă-te frecvent
Deloc surprinzător, pentru a îmbunătăți confortul în timpul menstruației, ar trebui să îți schimbi în mod regulat protecția, fie că este vorba de tampoane, absorbante externe sau cupe menstruale. Iar principiul se aplică și mai mult în cazul temperaturilor ridicate. „Este important să aveți o igienă bună și astfel să evitați mirosurile neplăcute, de exemplu”, comentează medicul ginecolog Hélène Jacquemin Le Vern.
La plajă sau piscină, îmbracă un costum de baie menstrual
Nu este nevoie să purtați un tampon pentru a putea face baie. Pe lângă chiloții menstruali, mai multe mărci oferă acum costume de baie pentru menstruație. Sunt asemănătoare cu un tricou clasic, dar fundul este alcătuit din mai multe straturi de material absorbant. Sângele este absorbit inodor, fără umiditate și fără „efectul scutecului”. Costumele de baie se păstrează câteva ore în același mod ca și chiloții.
Masaj
„Într-un ulei vegetal, adăugăm câteva picături de ulei esențial de mușețel, busuioc exotic sau mentă, care sunt antispastice și aduc prospețime”, indică medicul naturist.
Sport
„Sportul va decongestiona puțin pelvisul și va reduce crampele musculare ușoare”, explică Marjorie Malgras. Singurele condiții? Alegeți o activitate blândă (Yoga, Pilates, stretching, mers pe jos, înot) pentru a evita să obosiți prea mult și exersați dimineața sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute.