Un mic dejun bogat și o cină ușoară nu reprezintă cel mai bun mod de a pierde în greutate. Un studiu scoțian, publicat vineri, 9 septembrie, în jurnalul Cell Metabolism, înlătură zicala alimentară conform căreia organismul ar arde mai multe calorii mâncând mult dimineața și foarte puțin seara.
Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț, cina ca un sărac. Un studiu a negat această formulă celebră popularizată în secolul al XX-lea de nutriționistul american Adelle Davis. Realizată de cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen, Scoția, această lucrare sugerează că un mic dejun foarte consistent ar avea un efect redus asupra pierderii în greutate în general.
Pierdere în greutate similară
Pentru a ajunge la acest rezultat, echipa științifică le-a cerut 30 de bărbați și femei obezi sau supraponderali să urmeze două diete diferite, fiecare timp de patru săptămâni și cu alimente furnizate de cercetători. În timpul primei diete, grupul a consumat un aport caloric ridicat dimineața, 40% din caloriile zilnice la micul dejun și 20% la cină. Pentru a doua dietă, ecuația a fost inversată: cea mai importantă masă a zilei din punct de vedere al caloriilor ingerate a avut loc seara, în timpul cinei.
Cercetătorii susțin că nu s-a găsit nicio diferență între cele două diete, fie în ceea ce privește cheltuiala energetică, fie scăderea în greutate. În medie, fiecare dintre aceste experimente ar fi făcut posibilă arderea a 2.800 de calorii per individ dar și să-i facă să piardă 3 kg.
Un rol în sațietate
Dacă un mic dejun copios nu afectează modul în care organismul metabolizează caloriile, această masă, mai mult decât oricare alta, poate contribui în continuare la îmbunătățirea sațietății și, astfel, la reducerea apetitului pentru restul zilei, susține profesorul Alexandra Johnstone, responsabilă de acest studiu. În acest sens, ar putea promova o slăbire mai ușoară în realitate, adaugă cercetătorul.
Deocamdată, cercetătorii scoțieni speră să-și aprofundeze cercetările și să facă observații pe termen mai lung. Echipa științifică dorește să se intereseze și de postul intermitent (privarea voluntară de mâncare în anumite intervale orare) pentru a determina cel mai bun moment al zilei pentru a întrerupe postul.
Ascultă-te și mănâncă atunci când ți-e foame
Într-un articol anterior, specialiștii din domeniul sănătății au reamintit și importanța unui mic dejun complet pentru a metaboliza proteinele și carbohidrații, dar și pentru a evita oboseala de la mijlocul dimineții și reducerea vigilenței.