Tabu
HEALTH

Cum se face cel mai bun caș din must – un desert inedit și simplu

Cașul din must sau budinca din must este un desert ușor, rapid și delicios, specific zonei Teleormanului. Se pare că mustul mai poate fi servit și într-o altă formă, fiind folosit la prepararea cașului din must.

INGREDIENTE:

1,5 l must de struguri negri
50 g făină
100 g nuci
zahăr dupa gust (în funcție de dulceața mustului; nu trebuie să fie dulce, dar nici acru)

Într-o oală punem mustul la fiert. Când mustul s-a încălzit (să nu fie fierbinte pentru că se fac cocoloașe) adăugăm făina și amestecăm până se îngroașă. Când începe să fiarbă și să clocotească această cremă (cașul nostru), adaugăm nucile pisate.

Gustăm să vedem dacă este destul de dulce; dacă nu, mai adăugăm 1-2 linguri de zahăr. Punem cașul în castronele și lăsăm la răcit. Când se răcește servim.

Beneficiile mustului

Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini. Iată care sunt beneficiile mustului.

Păstrează tinereţea celulelor – Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali,în exces,sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.

Ţine departe cancerul – Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi.

Protejează neuronii – Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii,limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie,capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.

Accelerează tranzitul intestinal – Acidul tartric provenit din struguri are capacitatea de-a regla digestia. Prin urmare,câteva pahare de must pot să combată,în mod eficace, constipaţia cronică.

Are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare

Ocroteşte ochii – Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).

Mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare.

Limitează inflamarea prostatei – Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante,limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.

Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului,producătoare de insulină.

ARTICOLE SIMILARE

Pericolul de pe masa de Paște. Alimentele care ne pot îmbolnăvi

Andreea Damian

Terapia cu ozon, aliatul Madonnei în lupta cu oboseala cronică

Tabu Tabu

Un studiu alarmează mamele tinere care știau până acum că laptele matern este cel mai bun

Andreea Damian

Mituri despre varice desființate de chirurgul Rafael Halpern: când este mai bine să te operezi dacă vrei să rămâi însărcinată

Oana

Pericolul lentilelor de contact. Care sunt cele mai dăunătoare

Andreea Damian

Cum sa adormi mai usor cand esti racit

realitatea

Scrie un comentariu