Pielea ta reacționează anormal după aplicarea produselor cosmetice? Poate ești alergică la ceva! Află cum să alegi produsele potrivite și ce formule alergene să eviți.
Pielea noastră are nevoie de cea mai mare grijă pentru a rămâne frumoasă și sănătoasă. Dacă este important să avem un stil de viață sănătos pentru a o menține din interior, important este să o menținem și din exterior și pentru asta cosmeticele sunt cele mai bune prietene ale noastre.
Demachiant pentru ten, loțiune tonică, ser, cremă de zi, cremă de noapte, mască, scrub. Aplicam multe produse în fiecare zi pentru a ne hidrata și hrăni pielea, pentru a reda strălucirea și elasticitatea. Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca anumite formule să nu i se potrivească și poate fi dificil de identificat.
Dacă pielea noastră este sensibilă, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a alege produse cosmetice care respectă acest tip de piele, chiar dacă niciuna nu este ferită de atacuri de alergie. Cum să recunoști o alergie cutanată? Sunt unele produse mai alergene decât altele? Îți spunem totul.
Care sunt simptomele unei alergii cutanate?
Când pielii noastre nu îi place o formulă, o anunță! Primul semn este adesea acela al unei senzații de mâncărime, uneori însoțită de roșeață. La aceasta se pot adăuga coșuri mici, lăsând pielea să arate granulată.
Când apar aceste semne, este important să-ți cureți fața pentru a elimina toate urmele de produse. Apoi, va fi important să-ți faci curat în geanta de frumusețe. Dacă se recomandă adesea să scapi de produsele cu parfum, acest lucru nu este întotdeauna suficient.
În Allure, dr. Lazic Strugar explică: „Un alergen al pielii este o substanță chimică care îți atinge pielea, determinând sistemul imunitar să creadă că este atacat, așa că reacționează exagerat și produce anticorpi pentru a lupta împotriva alergenului prin erupție cutanată cu mâncărime numită dermatită de contact ”.
Există două tipuri de dermatită:
Iritantă: apare la câteva minute sau câteva ore după contactul cu o substanță agresivă și provoacă arsuri, furnicături sau durere.
Alergică: Aceasta este o reacție la o substanță chimică care-ți atinge pielea. Este nevoie de zile după contact pentru ca erupția să se dezvolte, așa că identificarea sursei poate fi dificilă.
Aceste reacții alergice pot dura și câteva zile și pot afecta grav viața de zi cu zi a celor afectați.
Cum depistezi o alergie cutanată?
Pentru a detecta o alergie cutanată, cel mai bine este să iei un test de plasture de la un dermatolog sau alergolog. Acesta identifică produsul (produsele) responsabil(e) de o alergie cutanată. O serie de plasturi care conțin alergeni purificați vor fi aplicați pe piele și vor rămâne pe piele timp de aproximativ 48 de ore. Apoi, pielea este analizată de la 72 de ore până la 96 de ore după aplicarea plasturilor, pentru a stabili dacă au existat reacții alergice și dacă da, cu ce produs. La finalul acestui test, medicul va furniza o listă cu alergenii la care a reacționat pielea, cu menționarea variantelor folosite de producători, pentru a alege mai bine aceste produse cosmetice.
Care sunt cei mai frecvenți alergeni din cosmetice?
Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorului identifică nu mai puțin de 26 de alergeni utilizați în anumite produse cosmetice. Iată lista conform Phytodia Laboratories:
- Alfa-izometiliononă
- Amil cinnamal
- Alcool amilcinamil
- Alcool de anason
- Alcool benzilic
- Benzoat de benzil
- Cinnamat de benzil
- Salicilat de benzil
- Cinnamal
- Alcool cinamil
- citral
- Citronellol
- Cumarină
- Eugenol
- Extract de Evernia furfuracea
- Extract de Evernia Prunastri
- Farnesol
- Geraniol
- Hexil cinnamal
- Hidroxicitronelal
- Izoeugenol
- Limonene
- Linalool
- 2-otinoat de metil
- Hidroxiizohexil 3-ciclohexen carboxaldehidă