Tabu
LIFESTYLE

Sf. Andrei 2022. Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit

Tradiția spune că de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit. Sărbătoarea de Sfântul Andrei, numită și Halloween-ul românesc, este un moment în care magia și misterul se îmbină cu tradițiile și datinile, fiind un prilej al farmecelor și al descântecelor.

Când se pune grâu la încolțit?

Grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin. Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei, practic în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce vine.

Cum se pune grâul la încolțit?

Grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul. Este important ca fiecare membru al familiei să aibă propriul vas și, de asemenea, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit. Este recomandat ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină, de exemplu pe pervazul geamului, și să stea într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat. De asemenea, este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit. După ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit?

Conform celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei și se păstrează timp de o lună, până în noaptea de Anul Nou. Înainte de Anul Nou, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică. În funcţie de cât este de verde şi de crescut, ne dăm seama cum va fi următorul an pentru noi. Mai exact, dacă grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele. Însă dacă grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.

Dacă grâul a crescut frumos, poate fi folosit în diferite reţete. Dacă, însă, nu a crescut, în niciun caz nu trebuie aruncat. Aceasta este una dintre marile greşeli pe care le fac credincioşii care constată că grâul nu a crescut pe cât şi-ar fi dorit. Grâul poate fi dat la păsările din curte sau la păsările din parc. Cei care aruncă grâul comit un mare păcat fără să își dea seama, iar lucrurile se pot întoarce împotriva lor, spune tradiția.

ARTICOLE SIMILARE

Masca cu morcov împrospătează tenul!

Declarația neașteptată cu care Melania Trump a surprins opinia publică

Andreea Damian

Bucătăria Neptune, pentru minimaliste

realitatea

Colega de apartament si toate lucrurile bune pe care le poti imparti cu ea

realitatea

De ziua ei, Ramona Gabor a primit diamant de 100.000 de euro de la iubitul arab

Dinner Explorer Electrolux – sursa de inspiratie pentru petreceri perfecte

realitatea

Scrie un comentariu