Tabu
FASHION

Garderoba capsulă: ce este, ce beneficii are și cum poți să-ți construiești una

O garderobă capsulă se caracterizează prin simplitate, versatilitate, atemporalitate, schemă cromatică armonioasă și, nu în ultimul rând, printr-un număr cât mai mic de piese vestimentare. 

Nu există un număr standard, întrucât acesta poate fi adaptat la nevoile fiecărei persoane: unele se descurcă cu 3-5 articole din fiecare categorie (3-5 perechi de blugi, 3-5 jachete/geci/paltoane, 3-5 rochii, 3-5 perechi de pantaloni etc.), în timp ce alte persoane își stabilesc un target de 30-50 piese vestimentare (numărul total). 

Reducerea numărului de articole vestimentare și accesorii nu este întâmplătoare și nu trebuie privită ca o formă de „îngrădire”: garderoba capsulă pleacă de la premisa că fiecare piesă trebuie să fie utilă/practică și versatilă, astfel încât să se poată asorta extrem de ușor cu (aproape) orice alt item din dulap și să poată fi purtată în (aproape) orice perioadă a anului. 

Construirea unei garderobe capsulă ar trebui să fie o alegere firească, naturală, care să ajute, și nicidecum care să producă disconfort sau să te limiteze în a-ți exprima personalitatea.

Ce beneficii îți poate aduce o garderobă capsulă în viața de zi cu zi

Dincolo de faptul că o garderobă capsulă, adică limitată la un anumit număr de piese vestimentare, este și o formă prin care ai (mai multă) grijă de mediul înconjurător, aceasta îți poate aduce o mulțime de beneficii, la care poate că nici nu te-ai gândit până acum, în viața de zi cu zi. Iată-le pe cele mai importante:

  • Economisești timp și energie. Diminețile acelea în care stai minute bune în fața dulapului ticsit cu haine și, efectiv, nu știi cu ce să te îmbraci pot fi foarte obositoare. Poate fi greu să compui outfituri rapid și fără efort, chiar dacă ai la dispoziție o paletă extrem de generoasă de articole vestimentare. În schimb, atunci când îți reduci garderoba la un anumit număr de piese vestimentare, îți este mult mai ușor să alegi cu ce te îmbraci în fiecare zi. 
  • Te bucuri de piesele tale favorite pe termen lung. Astfel, în loc să cumperi 3-4 pulovere, poți să cumperi doar unul, investind aceeași sumă – pentru că are, de pildă, un material calitativ, un factor important pentru rezistența unei haine. 
  • Câștigi spațiu în dressing și chiar și în locuință, un beneficiu deloc de neglijat. Acest beneficiu e cu atât mai important dacă locuiești într-un apartament mic.

Cum poți să-ți construiești o garderobă capsulă

Ai două variante: fie pornești de la garderoba actuală și triezi piesele actuale, până obții o garderobă care te reprezintă; fie o construiești de la zero, în cazul în care în ultima perioadă ți-ai schimbat cu totul stilul vestimentar și/sau stilul de viață și simți nevoia de o schimbare drastică și în dressing. 

Iată care sunt pașii de care să ții cont:

  • Stabilește, în funcție de stilul tău de viață și de preferințe, numărul maxim de articole vestimentare din garderoba ta. O poți face orientându-te la fiecare categorie.
  • Alege/păstrează haine plecând de la înțelegerea profundă a ceea ce ești, a ceea ce îți place și te reprezintă pe tine persoana de acum. 
  • Alege în primul rând articole versatile, atemporale, pe care să le poți purta ușor în diferite contexte. Un exemplu e cămașa albă. 
  • Începe să construiești pornind de la o schemă cromatică. 
  • Investește în calitate. Acordă atenție croielii, cusăturilor, căptușelii, materialului fiecărei piese, înainte de a o cumpăra. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Trend Alert: Kitty Kitty Style

realitatea

Lara Stone pentru H&M, colecția Sonia Rykiel

realitatea

Jacheta Chanel, hitul toamnei 2008

realitatea

Laetitia Casta in Harpers Bazaar Rusia

realitatea

Barbie by designers, din nou

realitatea

Tom Brady este noua imagine UGG

realitatea

Scrie un comentariu