Tabu
HEALTH

Cum să trecem peste depresia de iarnă

Depresia de iarnă, cunoscută și sub numele de „winter blues“, este o afecțiune sezonieră determinată de lipsa zilelor cu soare și de vremea rece. 

Tristețea apare la sfârșitul toamnei și iarna, când zilele sunt scurte, iar nopțile lungi. Acest lucru poate tulbura ritmul circadian din interiorul corpului nostru, care reglează mai multe procese din organism și care este influențat de ciclul noapte-zi, după cum relatează CNN.

Potrivit expertului în ritm circadian Joseph Takahashi, profesor și președinte al Departamentului de neuroștiințe de la University of Texas Southwestern Medical Center, răspunsurile circadiene perturbate pot afecta regiunile creierului implicate în starea de spirit, de asemenea pot provoca oboseală și energie scăzută din cauza lipsei de somn.

Sfaturi pentru a depăși tristețea de iarnă

Consilierul în dezvoltare emoțională Mirela Husaru ne îndeamnă să petrecem cât mai mult timp posibil în aer liber în timpul zilei, potrivit Adevărul. Un somn suficient în timpul nopții poate fi de asemenea de ajutor, evitarea folosirii telefonului înainte de somn, dar și reducerea treptată a luminii pe măsură ce ne apropiem de ora de culcare sunt recomandate.

Plimbările în aer liber sunt o altă activitate care ne poate îmbunătăți starea de spirit. Exercițiile fizice stimulează producția de substanțe chimice, cum sunt serotonina și endorfinele, care ne ajută să ne simțim mai bine și să facem mai bine față stresului.

„Legumele, fructele, cerealele integrale, de asemenea ne pot ajuta la menținerea echilibrului chimic din creier și la creșterea energiei. Exercițiile fizice regulate au demonstrat că reduc simptomele depresiei și îmbunătățesc starea de spirit prin eliberarea de endorfine și neurotransmițători în creier.”, menționează Mirela Husaru.

Și socializarea este importantă, având în vedere că relațiile de prietenie și timpul petrecut în compania altor persoane au un rol major în menținerea sănătății mintale. Activitățile care ne fac plăcere și hobby-urile, ne pot ajuta, de asemenea, să uităm de gândurile triste.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Covid-19: 8 sfaturi pentru a sărbători Crăciunul în siguranță alături de cei dragi

Andreea Damian

Abordarea copilului cu autism si a familiei sale in procesul terapiei pe termen lung

realitatea

Covid-19: trucul simplu al unui medic pentru a evita contaminarea alimentelor

Andreea Damian

STUDIU: S-a inventat leacul pentru alergia la arahide

Andreea Damian

Femeile care sforăie au un risc mai mare de boli cardiace decât bărbații

Andreea Damian

Șocul anafilactic | Care sunt primele simptome și cum să reacționăm

Andreea Damian

Scrie un comentariu