Tabu
HEALTH

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, se trece la ora de vară și ceasul se dă înainte cu o oră, iar în luna octombrie revine la ora standard.

Trecerea la ora de vară 2024 se face în ultimul weekend din luna martie și la o săptămână după echinocțiul de primăvară. În 2024, trecerea la ora de vară se face în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ora 03.00 va deveni ora 04.00. Iar ziua de duminică va avea 23 de ore și va fi cea mai scurtă zi din an.

În noaptea în care are loc trecerea la ora de vară pierdem o oră din somn. Din această cauză, unele persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate emoțională și fizică.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți, potrivit doctordebine.ro.

De asemenea, studiile medicale mai arată faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare, a spus Adam Spira, expert în somn, doctor în filosofie și profesor la John Hopkins – Bloomberg School of Public Health pentru publichealth.jhu.edu.

Totodată, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare. Iar acest lucru poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

În urma unui studiu efectuat în 2020 a reieșit că schimbarea orei de vară crește riscul de accidente de trafic mortale cu 6%, a continuat profesorul.

Studiile medicale au demonstrat că unele persoane au nevoie de până la două săptămâni pentru a se adapta la schimbarea de oră.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Când trebuie să ne vaccinăm antigripal

Andreea Damian

Pericolul care ne paște când folosim parfumul

Andreea Damian

Doar jumătate din articolele despre sănătate de pe Facebook sunt adevărate

Andreea Damian

Trendul periculos de pe TikTok care poate crește riscul de cancer de piele

Andreea Damian

Câinii detectează cancerul cu o acuratețe aproape perfectă

Andreea Damian

Rolul antioxidanților în sănătatea noastră

realitatea

Scrie un comentariu

HEALTH

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Trecerea la ora de vară în România are loc în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasul se dă înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Totodată, ziua de 27 martie este și cea mai scurtă zi din an și va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Deși impactul modificării unei singure ore nu pare important, conform studiilor, schimbarea orei poate avea un efect similar schimbării fusului orar atunci când călătorim.

Incidența atacurilor de cord crește cu 25% în ziua de luni ce urmează după trecerea la ora de vară, conform unui studiu din 2014 publicat în revista Open Heart. Numărul total al atacurilor de cord de pe parcursul unei săptămâni nu s-a modificat, doar frecvența a fost mai mare la începutul săptămânii.

O explicație poate fi faptul că stresul asociat cu serviciul la începutul săptămânii în combinație cu ora pierdută de somn pot avea efecte mai mari asupra persoanelor care sunt deja vulnerabile în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Nu doar infarctul poate fi influențat de schimbările orare. Studii prezentate la Întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie din 2016 au demonstrat că ratele de accident vascular cerebral sunt cu 8% mai mari, în medie, în cele două zile care urmează schimbării orei – atât vara cât și iarna, comparativ cu cele două săptămâni de dinainte și după.

După schimbarea orei din martie, riscurile pentru femeile care au avut avorturi și vor să urmeze fertilizare in vitro sunt semnificative, conform unui studiu publicat în Chronobiology International. Ratele de avort au fost mult mai mari în cazul femeilor la care transferul embrionilor s-a produs în decursul celor 21 de zile după modificarea orei, comparativ cu femeile care au fost supuse procedurii în restul anului.

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai hidratante băuturi în timpul caniculei

Andreea Damian

De ce pe unii dintre noi curăţenia îi face mai puţin anxioşi?

Andreea Damian

De ce zgomotul de la birou îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții

realitatea

Cele mai falsificate alimente pe care le consumi zilnic

Andreea Damian

Plan Detox

realitatea

Tromboza: de ce vorbim despre riscurile legate de vaccin și mai puțin despre cele legate de pilula contraceptivă?

Andreea Damian

Scrie un comentariu