Tabu
HEALTH

Femeile sunt mai bune la sport în timpul menstruaţiei – studiu

Sportivele fac mai puține greșeli și au reacții mai rapide atunci când sunt la menstruație, sugerează un studiu.

Testele concepute pentru a imita procesele mentale implicate în sporturile de echipă au evaluat timpul de reacție, atenția, acuratețea și cunoașterea spațială a 241 de femei – la 14 zile una de alta.

S-au simțit mai rău când aveau menstruație și au crezut că performanța lor va avea de suferit – dar, în medie, au fost cu 12% mai rapide la sarcinile de mișcare a mingii și cu 25% mai multe șanse să treacă un test al abilităților lor de anticipare.

Ar putea explica de ce femeile care practică sporturi de contact par predispuse la răni între ovulație și menstruație, spun cercetătorii de la University College London.

Autoarea principală a studiului, dr. Flamina Ronca, a spus că studiul, realizat împreună cu Institutul de Sport, Exercițiu și Sănătate și publicat în revista Neuropsychologia, a fost „dovada de principiu”, aceasta este legată de fluctuațiile hormonilor în timpul ciclului menstrual.

„Ceea ce vedem este că timpii de reacție sunt puțin mai lenți în faza luteală și asta se potrivește cu faptul că vedem o incidență mai mare a rănilor”, a spus ea.

În timpul fazei luteale, femeile experimentează:

o scădere a estrogenului, care stimulează anumite părți ale creierului.
niveluri crescute de progesteron, care inhibă funcția cognitivă și poate încetini timpul de reacție

Aceste modificări încep să se inverseze în timpul menstruației. „Ne-am întrebat dacă rănile ar putea fi rezultatul unei schimbări în sincronizarea mișcărilor sportivilor pe tot parcursul ciclului”, a declarat Dr. Ronca pentru BBC News.

Și ea a sperat că studiul va însemna că femeile care practică sporturi de contact și-ar putea adapta planul de joc în funcție de ciclul menstrual.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cercetătorii confirmă legătura dintre vitamina D și COVID-19

Andreea Damian

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei pastile și consumi alcool

Andreea Damian

Cafeaua verde – adevar sau mit?

realitatea

OMS A DECLARAT EPIDEMIA DE MPOX. CUM SE MANIFESTĂ BOALA CUNOSCUTĂ ȘI CA VARIOLA MAIMUȚEI

Andreea Damian

Zece moduri simple să scapi de durerile de cap

Andreea Damian

6 semne care arată că nu mâncați destule proteine

Ciocîrlan

Scrie un comentariu