Tabu
HEALTH

OMS A DECLARAT EPIDEMIA DE MPOX. CUM SE MANIFESTĂ BOALA CUNOSCUTĂ ȘI CA VARIOLA MAIMUȚEI

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercurea trecută epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine. 

Mpox mai este cunoscută și sub denumirea de variola maimuței și este o boală virală înrudită cu virusul variolei. Infecția se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate, precum așternuturi, haine și ace, potrivit OMS. Simptomele inițiale sunt, de obicei, asemănătoare gripei – incluzând febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate adesea de o erupție cutanată dureroasă sau pruriginoasă, cu leziuni care se vindecă în câteva săptămâni.

Franța a anunțat că a deschis deja peste 200 de centre de vaccinare împotriva noului virus pentru a face față în cazul unei epidepii, potrivit Agerpres. Cu toate că până acum nu a fost raportat niciun caz de infectare cu virusul mpox denumit și variola maimuței, premierul demisionar al Franței a anunțat că 232 de centre de vaccinare sunt pregătite în cazul declanșării unei pandemii. În plus, tot acesta a mai declarat că Franța va dona 100.000 de doze de vaccin țărilor afectate de acest virus.

Până acum Suedia este singura țară din Europa care a raportat primul caz de îmbolnăvire cu mpox.

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Grupa sanguină care prezintă cel mai mare risc de AVC precoce

Andreea Damian

Sanatate si viata mai buna – Reducerea sanilor

realitatea

Retete dietetice – Gulii de toamna

realitatea

Pescărușii, un mare pericol pentru oameni. Avertismentul cercetătorilor

Andreea Damian

Dieta: cum să obții un echilibru acido-bazic și să rămâi sănătos

Andreea Damian

Cei patru pași în acordarea primul ajutor

Andreea Damian

Scrie un comentariu