Tabu
HEALTH

Riscurile consumului de drajeuri cu nicotină, cel mai nou trend printre tineri: au puterea a 60 de țigări

Cel mai nou trend printre adolescenții români este reprezentat de bomboanele cu nicotină, popularizate pe rețelele de socializare, drajeuri care au  puterea a 60 de țigări.

„E un nou trend pe Tiktok sau pe rețelele de socializare. Sunt drajeurile cu nicotină. Un astfel de drajeu poate ajunge să aibă puterea a 60 de țigări fumate odată. Închipuiți-vă în cazul adolescenților de 12-13 ani ce efect are asupra sănătății lor”, avertizează Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, potrivit Euronews. 

Adolescenții folosesc astfel de drajeuri în căutarea unei stări de euforie. 

Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“, a descris pentru „Adevărul”  ce ravagii pot face în corpul copiilor aceste drajeuri cu nicotina.

„Intoxicația nicotinică este cunoscută pentru că organismul uman are receptori nicotinici, aceștia sunt distribuiți în întreg organismul, cu precădere în anumite organe: sistemul nervos central, inimă. Putem întâlni o supradoză de nicotină, mai ales când discutăm de persoane care sunt la vârsta adolescenței, care au o greutate mai mică, care nu au o toleranță foarte mare la nicotină, sunt situații în care pot să apară sisteme de toxicitate. Asta înseamnă, în fazele inițiale, simptome digestive, greață, vărsături, întâlnite la peste jumătate din pacienții care supradozează nicotina, apar frecvent. De asemenea, crește salivația și secreția unor glande exocrine, pot să apară dureri abdominale, transpirații.”, explică medicul toxicolog.

Mai mult, în unele cazuri, „prezența receptorilor la nivelul corpului va duce la creșterea bruscă a tensiunii arteriale”. Iar de aici, „se  pot produce complicații, inclusiv prin accidente hemoragice la nivelul creierului. Crește frecvența cardiacă, deci vom avea tahicardie. Pot să apară anumite tulburări neurologice, cum ar fi mișcări necoordonate, tremor, dificultăți de mers, cefalee, stare de dezorientare.”, adaugă dr. Radu Țincu.

Medicul toxicolog descrie efectele severe ale intoxicației, care pot include instabilitate hemodinamică, scăderea activității arteriale, șoc, sincopă și chiar stare de comă. În plus, pentru pacienții cu probleme cardiace, intoxicația poate provoca tulburări de ritm cardiac și chiar stop cardiac. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Motive pentru care sa folosesti mai des spirulina in alimentatie

realitatea

Obiceiuri zilnice care pot face deodorantul mai puțin eficient

Andreea Damian

O masă pe zi: beneficiile postului japonez

Andreea Damian

Transpirația excesivă poate ascunde o afecțiune gravă

Andreea Damian

Antrenorul lui JLo te învață ce trebuie să faci ca să ai un abdomen plat

Andreea Damian

Sucul de țelină, tonic pentru sănătate sau doar aceeași Mărie cu altă pălărie de marketing?

Andreea Damian

Scrie un comentariu