Tabu
BEAUTY

De ce ne cade mai mult păr toamna

Căderea părului este un fenomen natural pe care mulți îl observă în sezonul de toamnă. Deși poate părea îngrijorător, pierderea părului în această perioadă a anului are, de fapt, explicații științifice și biologice. 

Părul nostru trece printr-un ciclu natural de creștere și cădere, iar schimbările sezoniere au un impact semnificativ asupra acestui proces. Ciclul de viață al firului de păr include trei faze principale: faza de creștere (anagen), faza de tranziție (catagen) și faza de repaus și cădere (telogen). Există și o a patra fază – exogen – în care părul vechi este înlocuit de cel nou, potrivit Health Line. În mod normal, aproximativ 90% din firele de păr sunt în faza de creștere, iar restul sunt în faza de repaus, ceea ce înseamnă că pierdem zilnic între 50 și 100 de fire de păr. Însă, în toamnă, această cifră poate crește semnificativ.

  • Factorul sezonier: Unul dintre principalele motive pentru care ne cade părul mai mult toamna este legat de efectele schimbării anotimpurilor asupra corpului. În timpul verii, părul crește mai activ pentru a ne proteja scalpul de expunerea excesivă la soare. Însă, la sfârșitul verii și începutul toamnei, o parte din firele de păr intră în faza de repaus, ceea ce duce la o cădere mai accentuată în această perioadă. Această reacție poate fi considerată un mecanism de protecție al corpului, adaptându-se condițiilor externe.
  • Stresul sezonier: În plus față de factorii biologici, stresul poate juca și el un rol important. Toamna poate fi o perioadă de tranziții, revenirea la rutină după concedii și începerea unui nou sezon de muncă, ceea ce poate adăuga stres suplimentar. Stresul cronic poate determina corpul să împingă mai multe fire de păr în faza de repaus, rezultând într-o pierdere mai vizibilă a părului.
  • Influența luminii solare: O altă teorie sugerează că reducerea luminii solare pe parcursul zilei în toamnă poate afecta ciclul de creștere al părului. Scăderea expunerii la lumina naturală influențează producția de melatonină și alți hormoni, care joacă un rol important în sănătatea foliculilor de păr. De asemenea, în timpul verii, nivelurile mai ridicate de vitamina D (sintetizată de organism sub acțiunea soarelui) susțin sănătatea părului, iar lipsa acesteia în lunile de toamnă poate duce la o cădere mai accentuată a părului

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Masca de protecție te îmbătrânește? Iată cum să combați efectele ei, potrivit cosmeticienilor

Andreea Damian

Trendurile toxice de pe TikTok în domeniul beauty

Andreea Damian

Cum sa te machiezi pentru fotografii reusite

realitatea

Salma Hayek s-a lăsat tunsă de fiica sa de 11 ani, iar rezultatul e uimitor

Andreea Damian

Nasul perfect este cel natural

Andreea Damian

Bella Hadid dezvăluie un nou mod de a purta coada de cal

Andreea Damian

Scrie un comentariu