Tabu
BEAUTY

Exfolierea pielii și a tenului: cum alegi produsele potrivite și cât de des s-o faci?

Un pas esențial în a avea și a păstra o piele frumoasă, exfolierea nu este întotdeauna ușor de integrat într-o rutină de frumusețe: ce produs să folosești și cât de des?

Printre produsele pe care le cunoaștem dar al căror mod de acțiune îl cunoaștem foarte puțin, se numără scrub-urile, numite și exfoliante.

Pentru a înțelege rolul unui scrub, trebuie să știi cum funcționează pielea. „La nivelul epidermei, stratul superior al pielii, are loc reînnoirea celulară care are loc în mod natural, cu celule moarte ieșind la suprafață, trimise de keratinocite pentru a fi eliminate și a face loc celor noi”, spun experții citați de Femme Actuelle. Odată cu vârsta și anumite afecțiuni ale pielii precum acneea sau eczema, celulele moarte se elimină din ce în ce mai puțin bine, fie pe față, fie pe corp, ceea ce înseamnă că vom avea tenul tern, porii înfundați, riduri marcate.

Scopul scruburilor este, prin urmare, de a ajuta pielea să facă ceea ce nu mai poate face corect și de a promova reînnoirea celulară. Pe termen scurt, scrubul facial va îmbunătăți uniformitatea tenului, strălucirea și problemele de textură de pe față, în timp ce scrubul de corp ajută la evitarea firelor de păr sub piele și la apariția zonelor în care pielea este mai groasă și mai aspră. Pe termen lung, exfolierea regulată vă permite să aveți o piele mai fermă, cu mai puține riduri și linii fine. Așadar, cu cât exfoliați mai mult pielea în mod regulat, cu atât mai mult păstrăm pielea frumoasă.

Cum să alegi scrub-ul potrivit?

Pe piață există două tipuri principale de scruburi: așa-numitele scrub-uri mecanice sau cu cereale și scrub-uri enzimatice sau chimice. Așa cum ar putea sugera și numele lor, scruburile cu cereale sunt formule cu boabe mai mult sau mai puțin mari (de exemplu din sâmburi de caise) care vor elimina mecanic celulele moarte ale pielii. Scruburile enzimatice conțin molecule care vor dizolva legăturile dintre celulele moarte și celulele sănătoase, pentru a promova eliminarea lor.

Scruburile cu cereale sunt indicate scruburile cu cereale, mai ales pe zonele în care pielea s-a îngroșat. Pe de altă parte, pentru față, aceste formule sunt adesea prea agresive, cu excepția cazului în care ai „o piele groasă, normală până la mixtă și fără patologie sau sensibilitate subiacentă”. Exfolierea mecanică pe piele la fel de subțire ca cea a feței expune celulele vii prezente sub celulele moarte și acestea sunt foarte fragile, așa că dacă nu suntem riguroși în ceea ce privește protecția solară și/sau aplicăm apoi ingrediente active puternice precum retinolul, riscăm să  irităm pielea și facem mai mult rău decât bine.

Pentru exfolierea feței, avem tendința, așadar, să apelăm la formule enzimatice, dar din nou, există diferite opțiuni: ser, loțiune, mască, demachiant … În funcție de tipul de produs și dacă se clătește sau nu, concentrația de exfoliere. ingredientele active vor diferi, ceea ce va afecta frecvența și momentul aplicării, precum și rezultatele. Loțiunea de exfoliere oferă astfel o exfoliere foarte ușoară, care pătrunde puțin în epidermă, oferind astfel o mai bună toleranță pentru pielea sensibilă, în timp ce serurile sunt mai concentrate și pot amesteca mai mulți acizi pentru o acțiune mai profundă și mai puternică. 

Cât de des ar trebui să-ți exfoliezi pielea?

Frecvența exfolierii este legată de tipul de produs folosit și de zonă. Un scrub corporal poate fi făcut săptămânal, sau chiar de două ori pe săptămână după vară sau dacă aveți pielea groasă. Pe față, cu un scrub enzimatic, este necesar să începi ușor pentru a te asigura că poți tolera formula. Apoi, depinde de tipul de produs: un demachiant cu acid glicolic poate fi folosit toată ziua pentru că se clătește, o loțiune în fiecare dimineață pentru că este ușoară, dar un ser AHA/BHA trebuie aplicat doar seara, de 2-3 ori pe săptămână maximum și în timp ce porți protecție solară a doua zi această frecvență trebuie ajustată în funcție de tipul de piele și senzația pe care o ai, pentru că exfolierea nu ar trebui să fie niciodată o sursă de disconfort.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Hidratare “Avant l-™ete”

realitatea

Strălucire

realitatea

ISABELA, Coco Austin de Romania …in Canada! FUND incredibil!

Vrei o schimbare de look? 8 lucruri pe care trebuie să le spui dinainte coafezei

Andreea Damian

A fost BOMBA SEXY a anilor ’60! Cum arata GINA LOLLOBRIGIDA la 86 de ani!

realitatea

Backstage Beauty: Delpozo toamna-iarna 2014

Scrie un comentariu