Tabu
HEALTH

Neglijarea emoțională: ce este și cum să o recunoaștem?

Neglijarea emoțională este un fenomen subapreciat care poate afecta sănătatea mintală și bunăstarea unei persoane. Neglijarea emoțională se caracterizează prin lipsa suportului emoțional, a atenției și a validării sentimentelor și apare în mod invizibil. 

Acest tip de neglijare poate apărea în diferite contexte relaționale, inclusiv relații romantice, de familie sau de prietenie. 

Ce este neglijarea emoțională?

Potrivit psihologilor, emoțiile noastre negative își găsesc sursa în copilărie. Oamenii care au fost neglijați din punct de vedere emoțional au învățat să-și ignore sentimentele, să nu le detecteze atunci când apar. Neglijarea ar fi în primul rând absența (sau disfuncția) acțiunilor adecvate pentru a asigura dezvoltarea copilului în condiții de securitate psihologică și fizică. De cele mai multe ori este neintenționat și este actul de a omite, ceea ce îl face mai invizibil. Această formă de abuz este definită de lipsa de protecție emoțională și de dimensiunea cronică sau repetată.

Neglijarea emoțională: cum se manifestă?

Neglijarea emoțională apare atunci când nevoile emoționale ale unei persoane nu sunt satisfăcute, lăsându-i să se simtă ignorate sau minimizate. Acestea pot include comportamente precum indiferența față de preocupările altuia, neascultarea în momentele dificile sau nereușirea în a oferi confort. De exemplu, atunci când cineva împărtășește o emoție sau o experiență dificilă, iar celălalt răspunde cu dezinvoltură sau absență, poate crea un sentiment profund de izolare. „ Neglijarea este cea mai comună formă de abuz. Este însă neglijată, chiar dacă constituie majoritatea liniilor noastre active și reprezintă, prin consecințele sale, un cost considerabil pentru societate.

Cum să faci față neglijării emoționale?

Nici abuzul emoțional, nici neglijarea emoțională nu sunt fizice, ceea ce le face dificil de observat sau perceput. A le deosebi poate fi, de asemenea, confuz. Uneori, neglijarea emoțională poate fi atât de gravă încât poate deveni abuz emoțional. Confruntarea cu neglijarea emoțională necesită mai întâi conștientizarea propriilor sentimente și nevoi. Este esențial să identifici aceste emoții, astfel încât să le poți discuta cu persoana în cauză.

Psihologii recomandă „acordarea emoțională”, care ar duce la conexiune, un sentiment de apartenență și sentimente de iubire profundă și bucurie. Exprimând în mod clar cum vă simțiți și de ce aveți nevoie, poate ajuta la creșterea gradului de conștientizare a situației, comunicarea clară ajută la stabilirea limitelor dacă neglijarea persistă. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cele 9 vaccinuri de care au nevoie adulții

Andreea Damian

Turiştii au fost expuşi timp de două decenii la radiaţii fără să știe, în cel mai popular parc din lume

Andreea Damian

Nașterea prematură la 34 de săptămâni poate reduce riscul de cancer mamar?

Andreea Damian

Legătura strânsă dintre obezitate și depresie ar trebui să le îngrijoreze mai mult pe femei

Andreea Damian

Testele rapide COVID expirate încă funcționează?

Andreea Damian

Afla cateva obiceiuri care te ajuta sa-ti pastrezi silueta (partea II)

realitatea

Scrie un comentariu