Mai rar sau mai des, toata lumea minte. Problema care se pune este accea daca ceilalti cred sau nu ce spui. Un nou studiu arata ca a fi sau nu o persoana demna de inceredere depinde nu doar de cuvintele pe care le folosesti, ci si de felul in care sunt spuse si de persoana care le spune.
"Am descoperit ca oamenii considera ca femeile mint mai putin decat barbatii si ca fiecare dintre ei are alt fel de a minti", a declarat Marilyn Boltz, profesor de psihologie la Colegiul Haverford.
Documentele sudiului, in care subiectii au fost rugati sa-si ingregistreze propriile obiceiuri de a minti, au aratat ca barbatii si femeile adimt ca mint in 20 pana la 35% dintre interactiunile cu ceilalti. Studiul a mai aratat ca barbatii spun (si li se spun) mai multe minciuni personale, acel gen de minciuna care ii aduce beneficii doar celui care minte. In acelasi timp, femeile spun (si li se spun) minciuni despre altii, genul de minciuni care ii avantajeaza doar pe cei din jurul lor.
Aceasta diferenta intre felul de a minti al barbatilor si cel al femeilor poate fi tradus prin exemplele: "Ai cearcane? Nici n-am observat" si "Femeia aceea? N-am vazut-o niciodata pana acum."
Studiul initiat de Boltz mai arata ca, in situatia in care realitatea era neclara, oamenii le percep de asemenea pe femei ca fiind mai tentate sa minta pentru altii decat pentru ele, spre deosebire de barbati care mint mereu pentru ei.
"Inca din perioada copilariei barbatii sunt invatati sa se laude cu abilitatile lor si sa se arate mereu mai buni decat ceilalti. In contextul unei conversatii, barbatii pastreaza si la varsta adulta tendinta de a-i domina pe interlocutori evidentiindu-se pe ei insisi. Pe de alta parte, femeile sunt incurajate sa fie mai modeste in legatura cu propria persoana si in acelasi timp sa puna pret pe relatia cu ceilalti si pe felul cum ii pot valoriza mai bine pe acestia", a spus Boltz.
Daca ar fi sa tragem o concluzie din acest studiu realizat chiar anul acesta, am putea spune ca minciuna in cazul barbatilor cat si al femeilor se reduce la un fapt social si este determinat de maniera in care societatea i-a instruit si ii percepe. Simplul fapt ca barbatii simt nevoia sa aiba mereu dreptate ii determina sa minta mai mult si intr-un mod mai egoist, spre deosebire de femei care, jucand rolul de mediatori, mint in general pentru a-i acoperi pe altii. De aceea, opinia generala este aceea ca femeile mint mai putin, pentru ca nu o fac in interes propriu.