Am avut asa un gand cum ca unii ar putea intelege ca, luandu-se foarte tare in serios, ar avea sanse mai mari sa fie fericiti. Ori fericirea este de buna seama mai mult un cuvant suprasolicitat si nicidecum o stare. Cu atat mai putin o stare pe care o poti permanentiza asa de usor pe cat ai crede sau ti-ar placea. Aici nici mai multe pahare de vin nu te pot ajuta, de aceea te-ar putea ajuta sa devii ironica.
In aceste conditii, cea mai buna scapare este sa provoci viata cu o gluma desteapta. Stii si tu ca, in lume, buna cuviinta este un semn ca esti plictisitoare. Asa ca pastreaza-ti piosenia pentru momentele de singuratate (in care ea are cu adevarat valoare si efect), iar pentru lume pregateste ironia.
De ce e bine sa fii ironica?
Te intrebi probabil chiar acum la ce te ajuta ironia. Ei bine, poate parea incredibil, dar sa intelegi ironia este un factor esential atunci cand vrei sa iti faci prieteni, cand vrei sa fii in centru atentiei, cand privesti emisiuni pe care apoi le comentezi cu ceilalti, cand nu vrei sa jignesti, dar vrei sa indrepti comportamentul cuiva.
Inca putin si o voi declara vitala pentru viata ta SOCIALA. Si asa si este pentru ca sigur nu vrei sa fii din randul celor care nu fac diferenta dintre o zebra si un cal pictat cu dungi.
Sa fii ironica inseamna sa fii destepta, amuzanta si controversata. Adica sa fii asa cum (cred) ca vrei sa fii.
Categoriile ironiei
Partea buna este ca exista doua categorii de ironie, fiecare dintre ele cu nenumarate increngaturi. Astfel incat o poti alege pe cea care ti se potriveste cel mai bine. Intelegand de aici ca ar fi bine sa faci apel la toate.
1. Ironia verbala. Este indispensabila atunci cand vrei sa fii o persoana amuzanta si interesanta. Imagineaza-ti de exemplu ca esti la restaurant si el iti spune: “M-am simtit foarte bine” si asteapta evident raspunsul tau. Tu poti alege sa dai un raspuns plat, tern si fara haz spunandu-i “Si eu” SAU ii poti spune “Si eu, iar tu arati foarte bine in lumina aceasta slaba a lumanarilor”. In cuvinte tu ii spui ca arata bine, dar de fapt il lasi sa creada ca ii spui ca nu arata bine, ceea ce este amuzant pentru ca este clar caspui asta doar in gluma altfel nu ai fi iesit cu un urat. Si atunci esti ironica.
2. Mai este si ironia situationala, atunci cand apare o discrepanta intre ceea ce se asteapta sa se intample si ceea ce se intampla de fapt. Nu-i lasa niciodata pe ceilalti sa intuiasca in mod corect care va fi urmatoarea ta reactie. In felul acesta vei fi mereu surprinzatoare. Si ca efectul unui astfel de timp de ironie sa fie si mai vizibil, apeleaza la ironia situationala in fashion, asa cum foarte bine o fac prin aparitiile lor Bjork sau Cher.
Cu siguranta iti vei da seama de cat de smart sunt cei din jurul tau dupa felul in care vor intelege sau nu ironiile tale.
Vezi si:
Cum sa te doara in cot – Abecedarul indiferentei
Motivatia, autoeducarea si dorinta de autodepasire
Top 10 tehnici de supravietuire la locul de munca