Pierderea greutăţii atrage după sine beneficii nu doar în plan estetic ci şi al sănătătţii corpului. Unul dintre beneficii este îmbunătăţirea activităţii creierului. Deci, pe lângă faptul că este periculos pentru inimă, excesul de grăsime afectează şi funcţiile creierului. Astfel că, pierderea greutăţii poate ajuta la îmbunătăţirea acestora.
Potrivit cercetărilor realizate de John Gunstad, profesor la Kent State University, obezitatea se află în strânsă legătură cu boala Alzheimer, demenţa şi atacturile de cord. Astfel, Gunstad şi echipa lui au speculat că scăderea în greutate ajută la reactivarea funcţiilor creierului.
Pentru studiul lor, echipa de la Kent State University a măsurat memoria şi atenţia unui grup de 150 de persoane supraponderale. Unii dintre participanţii la studiu au recurs la operaţia de bypass gastric pentru pierderea greutăţii, alţii nu. La începutul cercetării, toţi subiecţii au completat teste referitoare la abiliţăţile lor mentale. După 12 săptămâni, timp în care unii dintre ei au trecut prin procedura de slăbire, toţi subiecţii au refăcut testul.
La începutul cercetării, 24% dintre pacienţi au arătat deficienţe în procesul de învăţate, iar 23% au dat semnele unei memorii fragile. La final, cei care au slăbit (circa 17% din greutatea iniţială) au dat semene evidente de îmbunătăţire a funcţiilor cognitive. Rezultatele subiecţilor care nu au slăbit au fost încă şi mai slabe decât la începutul cercetării.
“Am fost rezervaţi în privinţa rezultatelor care să ne arate că pierderea în greutate îmbunătăţeşte funcţiile creierului, însă rezultatele au fost extraordinare, a declarat Gunstad.