Potrivit unei vechi zicale, “Ignoranţa este o binefacere”. Cu cât cunoşti mai multe cu atât îţi poţi da seama mai uşor că cineva te minte. Însă dacă eşti dispusă să îţi asumi adevărul, iată câteva metode prin care poţi detecta când cineva nu îţi spune adevărul.
De fapt, ceea ce trebuie să stăpâneşti este aşa numitul limbaj al corpului şi să pătrunzi înţelesurile ascunse ale cuvintelor.
Nu uita că, de cele mai multe ori, cel care minte se concentrează atât de mult să păstreze şirul minciunii încât poate uita foarte uşor să-şi controleze gesturile sau ticurile verbale. Ori acestea sunt cele care îl pot da de gol.
Iată cum recunoşti un mincinos:
1. Expresiile feţei îi sunt limitate şi îngheţate şi asta tocmai pentru că cel care minte se concentrează foarte mult să nu-şi trădeze emoţia inevitabilă.
2. Persoana care minte, evită contactul vizual cu interlocutorii.
3. Dacă o persoană îşi atinge foarte des faţa, gâtul sau gura în timp ce spune ceva important este foarte posibil să asundă adevărul. La fel şi în cazul în care îşi scaprină nasul sau în spatele urechii.
4. Durata reacţiilor este întârziată deaorece cel care minte se află mereu în expectativă şi nu vrea să-şi tradeze emotivitatea prin gesturi.
5. Durata dintre reacţii şi cuvinte dispare, ca în cazul în care cineva primeşte un cadou şi îşi manifestă plăcerea chiar înainte de a-l deschide.
6. Gesturile nu se potrivesc cu cuvintele rostite ca atunci când cineva spune “Te iubesc”, dar priveşte în altă parte sau face o grimasă.
7. O persoană vinovată simte nevoia să devină defensivă. O persoană sinceră tinde, în schimb, să fie ofensivă.
8. Un mincinos aşează în mod inconştient lucruri (o carte, o cană) între el şi interlocutor.
9. O persoană care minte va răspunde de cele mai multe ori prin aceleaşi cuvinte. De exemplu, la întrebarea “Tu ai mâncat ultima prăjitură?”, un mincinos va răspunde cu “Nu, n-am mâncat eu ultima prăjitură”.
1 comentariu