Ciorba de burta pentru mofturoase
Daca faceti parte din categoria celor care gasesc ciorba de burta dezagreabila – eu fac parte din aceasta categorie – va propun urmatoarea reteta care are acelasi gust ca originalul, si nici nu contine colesterol. Se recomanda asadar si persoanelor carora doctorul le-a recomandat sa manince mai putina carne, precum si celor care vor sa se “dreaga” dupa o noapte de petrecere. Este absolute delicioasa si nu veti simti diferenta.
– 400-450 g. ciuperci pleurotus
– 1 1/2 litri apa
– 2 bucati gogosar rosu
– 1 morcov mare –
1 ceapa mare
– 3, 4 linguri ulei
– 150-200 g. smantana
– 2 catei usturoi
– 1 galbenus
– 2-3 linguri otet
– sare, piper
– 1 ardei iute (optional)
Mod de preparare:
Se curata ceapa si se taie marunt; se curata morcovul si se rade pe razatoarea mica (eu am maruntit totul la robot).
Gogosarul murat se taie felii (mici). Se calesc legumele in ulei pentru cca. 5 minute, dupa care se adauga apa.
Se spala ciupercile si se taie fasii (ca la ciorba de burta :::))) si se adauga peste legume.
Se lasa la fiert cca. 25 de minute, dupa care se sareaza si pipereaza dupa gust.
Se trece usturoiul prin presa si se adauga ciorbei.
Se adauga otet si se inlatura ciorba de pe foc.
Galbenusul se amesteca bine cu smantana si cu doua, trei polonice de ciorba; se adauga apoi si restul compozitiei de smantana,
treptat, in ciorba si se amesteca intruna (in felul asta nu veti avea surpriza ca compozitia sa se taie) …
In lipsa acestor ciuperci se pot folosi cele albe obisnuite. Pofta buna!
ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondent special in Statele Unite.
Reteta pentru mofturoase: CIORBA DE BURTA fara burta!