Rulouri cu brânză (Sigara Boregi)
Ingrediente:
200-250 gr foi de plăcintă
300-450 gr telemea rasă
½ legătură mărar proaspăt tocat mărunt
Ulei pentru prăjit
Preparare:
Într-un castron amestecaţi brânza cu mărarul. Împăturiţi foile de plăcintă în jumătate şi tăiaţi-le, apoi fiecare jumătate obţinută împăturiţi-o din nou în jumătate şi taiaţi, astfel încât să obţineţi 4 sferturi din foile inţiale. Începeţi să lucraţi cu unul din sferturi, avînd grijă să le acoperiţi pe celelalte cu un şervet ud, ca să nu se usuce. Ca întotdeauna când se lucrează cu foi de plăcintă, precizia şi rapiditatea au o importanţă foarte mare.
Puneţi 1 liguriţă din compoziţia de brânză pe latura mare a dreptunghiului de foi de placintă cu care lucraţi şi rulaţi apoi, ca pe ţigară. Umeziţi marginea foii pentru a « lipi ţigara ». Procedaţi în acelaşi fel cu restul de foi, umplîndu-le ca pe ţigări şi prăjindu-le pe rând. Dacă foile sunt prea subţiri se pot folosi câte doua pe ţigaretă. Separat încălziţi ulei într-o tigaie şi prăjiţi ţigaretele de îndată ce le faceţi pentru a nu le lăsa timp să se usuce. Când sunt prăjite bine scoate-ţi-le pe un şervet de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Sunt foarte bune cu bere.
Ciuperci umplute (Mantar Dolmasi)
Ingrediente:
450 gr ciuperci albe
150 gr telemea sau caşcaval ras
2-3 linguri smântână (opţional)
Sare după gust
1 vârf de cuţit de piper
1 vârf de cuţit de busuioc (opţional)
1 lingură ulei măsline
Preparare:
Curăţaţi ciupercile cu o perie sau un şervet umed. Nu se recomandă spălarea îndelungată deoarece absorb apă. Rupeţi picioarele ciupercilor şi tocaţi-le fin. Prăjiţi-le în ulei la foc mic timp de 2-3 minute, apoi adăugaţi piperul, sarea şi busuiocul. Amestecaţi cu brânză şi smântână. Cu ajutorul unei linguriţe puneţi această umplutură deasurpa ciupercilor. Încălziţi cuptorul la foc mic şi coaceţi-le timp de 18-20 minute.
ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondent special in Statele Unite.
Retete de aperitive din Turcia!