Tabu
LIFESTYLE

Cum vom face copii in viitor? Pantecul artificial

In timp ce tehnologiile de reproducere s-au concentrat pana acum sa “lase insarcinate” femeile, tehnologiile viitoare ar putea face in asa fel incat sa avem copii fara a trece prin sarcina.

Poate veni o zi in care bebelusii sa creasca in pantece artificiale care sunt legate la o placenta computerizata. In 2001, medicul Hun-Chin Liu de la Universitatea Cornell a inceput sa  “cultive” tesut endometrial; cand acesta s-a dovedit prea fin pentru a tine un embrion, aceasta a creat un uter intreg. Cand a implantat embrionii umani in uter, acestia au inceput sa creasca la fel de bine ca un pantecul unei femei. Embrionii a trebuit sa fie luati de acolo insa din cauza reglementarilor care limiteaza cresterea fetala in laboratoare.
In 2003, Liu a implantat embrioni de soareci intr-un pantec artificial; desi au ajuns aproape la termen, acestia este diformi, ceea ce inseamna ca tehnologia nu a captat inca toate secretele procesului sarcinii.
Alti oameni de stiinta lucreaza pentru a cultiva in laborator spermatozoizi si ovule. In 2009, cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Anglia au anuntat ca au creat spermatozoizi umani din tesut embrionar, care seamana leit la infatisare si comportament cu spermatozoizii originali. Alti cercetatori lucreaza la producerea ovulelor sau chiar a unui embrion intreg in laborator.

In viitor, este posibil ca doi barbati homosexuali sa aiba impreuna un copil fara ajutorul unei mame surogat, pentru ca ovulele pot fi facute din celule masculine. Din nefericire, spermatozoidul are nevoie de un cromozom Y, ceea ce inseamna ca, in cuplurile de lesbiene, este nevoie de ajutorul unui tesut masculin.
Iar embrionul cu trei parinti iese din discutie – in 2008, oamenii de stiinta au creat unul cu scopul de a elimina riscul afectiunilor mitocondriale. Aceastia extras ADN-ul de la mama si de la tata, dar au eliminat partile care ar fi putut duce la afectiuni precum orbirea sau diabetul. ADN-ul a fost implantat intr-un ovul donat, care a fost curatat de toate informatiile genetice, cu exceptia acelei mici bucatele care controleaza productia de mitocondrii, pentru ca fetusul sa aiba toate genele de care are nevoie, mai putin cele care provoaca boli.
Intrebarea care se pune, pe masura ce stiinta inainteaza, este daca bebelusii conceputi si nascuti pe cale normala, fara sa fi fost “periati” genetic, vor ajunge sa fie inferiori celor nascuti in laborator?

ARTICOLE SIMILARE

ADEVĂRATA VÂRSTĂ a lui KEO! Este socant ce varsta are, de fapt, cantaretul

INCEST: Fratii din Iasi au facut al doilea copil!

Ce au în comun oamenii fericiți?

Andreea Damian

Daniela Gyorfi, primele declaratii: “A asteptat sa ajung eu la ea ca sa moara!”

Aceste clişee ne dor: Las’ că ştii tu!

TUDOR CHIRILA – primele poze cu bebelusul lui

realitatea

Scrie un comentariu